Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Het antwoord op de vraag ‘hoe nazorg te organiseren, zodat het effectief en haalbaar is’ laat op zich wachten, maar inzichten in succesvolle interventies zijn al wel bekend.

CMO STAMM Academie Schuldhulpverlening ‘Nazorg uit Voorzorg’

8 februari 2019

Het antwoord op de vraag ‘hoe nazorg te organiseren, zodat het effectief en haalbaar is’ laat op zich wachten, maar inzichten in succesvolle interventies zijn al wel bekend. Wil je meer weten over deze succesvolle pilotinterventies, je ervaringen met nazorg delen met andere betrokken organisaties en/of samenwerkingen aangaan? Kom dan naar de CMO STAMM Academie ‘Nazorg uit Voorzorg’ op donderdagmiddag 14 februari in Assen en meld je aan.

Nazorg en de rol van gemeenten

Gemeenten geven in hun armoede- en schuldenbeleid steeds meer aandacht aan de nazorgfase van het schuldhulpverleningstraject. En dat is maar goed ook, want terugval van voormalig schuldenaars ligt na voltooiing van het aflossingstraject op de loer. Nazorg, oftewel tertiaire preventie, bestaat nu voornamelijk uit een enkel telefoontje over hoe de financiën ervoor staan. Dit is vaak niet voldoende om terugval te voorkomen. Het is nodig voormalig schuldenaars beter te ondersteunen, maar hoe?

Nieuwe vormen van nazorg

Gemeenten zijn verplicht om nazorg in hun armoedebeleid op te nemen en mogen zelf invulling geven aan de organisatie ervan. Veel gemeenten zijn ontevreden over de manier waarop zij (en hun partners) nazorg verlenen. Een aantal gemeenten in Nederland probeert dan ook naast de reguliere telefoongesprekken andere vormen van nazorg uit. Zo zetten sommige gemeenten budgetcoaches in om voormalig schuldenaars financieel zelfredzaam te maken terwijl andere gemeenten juist vrijwilligers  inzetten om de financiële administratie bij te houden. Daarnaast voeren enkele gemeenten pilotinterventies uit om de aanpak van de schulden, en dan met name de nazorg, te verbeteren.

Wil je meer weten over deze succesvolle pilotinterventies, je ervaringen met nazorg delen met andere betrokken organisaties en/of samenwerkingen aangaan? Kom dan naar de CMO STAMM Academie ‘Nazorg uit Voorzorg’ op donderdagmiddag 14 februari in Assen. Graag tot dan!

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X