Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Mijn begeleider, Dushenka van Kooten, heeft er vanaf de start van mijn werkervaringsplaats voor gezorgd dat ik de focus had op een betaalde baan en het verbreden van mijn netwerk.

Een werkervaringsplaats bij CMO STAMM, wat levert dit op?

20 maart 2020

Lieke Terpstra rondde onlangs haar Master Sociologie: Gezondheid, Welzijn & Zorg af. Een opleiding die goed past bij haar interesse in de werking van de maatschappij, de voortdurende wisselwerking tussen individuen en hun sociale omgeving en gezondheid gerelateerde vraagstukken. Vanaf oktober 2019 was zij werkzaam op de werkervaringsplaats Armoede en schuldhulpverlening bij CMO STAMM.  In haar eigen woorden vertelt Lieke over deze ervaring.

Voor een periode van vijf maanden in 2019-2020 heb ik, Lieke Terpstra, mij als ‘Wepper’ aangesloten bij het flexteam Armoede en Schuldhulpverlening. Ik heb in deze periode veel verschillende dingen mogen doen, waaronder: onderzoek doen naar en het in kaart brengen van armoedepacts, het uitvoeren van een beleidsanalyse van het gemeentelijk armoedebeleid in Groningen en Drenthe en meewerken aan verschillende conferenties zoals Armoede en gelijke kansen binnen het onderwijs en Ouderen langer vitaal en zelfstandig. Op deze conferenties gaf ik bijvoorbeeld een presentatie, of had ik een ondersteunende rol.

In de laatste maanden van mijn tijd bij CMO STAMM heb ik ook nog meegedraaid bij Meldpunt Discriminatie Drenthe. CMO STAMM faciliteert dit meldpunt. Voor het Meldpunt plande ik voorlichtingen in en gaf ik deze ook, samen met een collega, op verschillende basisscholen.

Werkervaring ontwikkelen

De diversiteit van je taken, de vrijheid die je krijgt bij het kiezen van wat je wilt doen en de grote mate van zelfstandigheid die je wordt toebedeeld zorgt er allereerst voor dat geen dag hetzelfde is. Zo had ik enerzijds dagen waarbij ik veel achter de computer zat, voor bijvoorbeeld het uitvoeren van de beleidsanalyse of mijn inventariserende onderzoek naar armoedepacts. Anderzijds had ik ook dagen dat ik veel de deur uit kon om bijvoorbeeld gesprekken bij gemeentes te voeren over hun armoedepact of voor het geven van voorlichtingen voor Meldpunt Discriminatie Drenthe. Tenslotte zijn er natuurlijk ook nog meerdere vergaderingen met bijvoorbeeld het flexteam, of een projectgroep en de conferenties die zorgen voor een afwisselende werkweek.

De voordelen van een werkervaringsplek

Ik ben ervan overtuigd dat je door een werkervaringsplaats echt een beeld krijgt van de praktijk: hoe ziet het werkende bestaan er echt uit en wat doen mensen nou eigenlijk allemaal? Na het afronden van mijn universitaire master had ik eigenlijk geen idee van wat ik kon en hoe mijn werk er uit zou komen te zien. Dit maakte het ook moeilijk om te solliciteren. Want welke functies zijn geschikt? En als je al solliciteert, wat zijn dan jouw kwaliteiten en vaardigheden die je kunt benoemen? Door mijn werkervaringsplaats heb ik dit voor mezelf veel beter in kaart kunnen brengen. Ik leerde wat ik echt leuk vond om te doen, waar ik energie van kreeg en wat voor werk het beste bij mij zou passen. Dat ik ook gebruik mocht maken van het grote netwerk van CMO STAMM was een groot voordeel bij het zoeken naar een baan.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik na vier maanden bij CMO STAMM een baan vond waar ik nu net ben begonnen. De werkzaamheden en het netwerk van CMO STAMM, mijn eigen inzet en een beetje geluk (goede timing) hebben ervoor gezorgd dat ik nu heb gevonden waar ik naar op zoek was. Namelijk een baan met veel afwisseling, waarin ik veel contact met andere mensen kan hebben en natuurlijk het liefst in Fryslân. Ik ben vanaf maart begonnen als adviseur bij Doarpswurk en dit is mede te danken aan mijn tijd bij CMO STAMM. Een werkervaringsplaats raad ik daarom zeker aan, gewoon doen!

Meer weten? Neem gerust contact op met Lieke via LinkedIn

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X