Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

februari, 2019

28feb14:3017:00Bondgenotencafé Samen naar een geletterd Drenthe!14:30 - 17:00 DNK - De Nieuwe Kolk

Evenement details

Op donderdag 28 februari organiseert provincie Drenthe samen met het bondgenootschap Naar een geletterd Drenthe het eerste Bondgenotencafé van Drenthe. In dit café worden de eerste resultaten uit het Drents onderzoek laaggeletterdheid gepresenteerd in de vorm van de geletterde kaart. De kaart vormt het startpunt van het jaarlijkse monitor-onderzoek. Het geeft een overzicht van intermediaire organisaties, aanpakken en het bereik van laaggeletterde doelgroepen in de provincie. CMO STAMM/Trendbureau Drenthe participeert in deze bijeenkomst. Onder leiding van dagvoorzitter Eric van Oosterhout gaan we, aan de hand van deze resultaten, graag met u in gesprek. 

Programma

14:30 – 15:00 Inloop met koffie/thee
15:00 – 15:15 Welkom en inleiding door gedeputeerde Cees Bijl
15:15 – 16:00 Presentatie eerste resultaten Drents onderzoek laaggeletterdheid door MSc. Marieke Buisman en Dr. Maurice de Greef
16:00 – 16:45 Samen aan de slag
16:45 Afsluiting en borrel

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk. Op de wachtlijst? Stuur dan een e-mail naar ambassade@drenthe.nl.

Laaggeletterdheid in Drenthe

In Drenthe is circa 11% van de volwassenen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en het werken met de computer. Er is steeds meer aandacht voor de rol die basisvaardigheden spelen in de zelfredzaamheid van burgers. Daarbij ligt een focus op taal (en andere basisvaardigheden) als middel om te kunnen participeren op het werk en in de samenleving. Deze aandacht is er ook in Drenthe, waarbij onder andere het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe zich hard maakt om minimaal 10% van deze doelgroep te bereiken en te ondersteunen. In alle Drentse gemeenten zijn taalhuizen of taalpunten waar afspraken over de aanpak gemaakt worden.

Het onderzoek

Na een motie vanuit Provinciale Staten, die vroeg om het versterken van de aanpak van laaggeletterdheid in Drenthe, heeft Gedeputeerde Staten middelen beschikbaar gesteld voor onderzoek, het opzetten van een monitor en het bundelen van kennis. De Universiteit van Maastricht is in 2018 gestart met het tweejarig onderzoek. Samen met partners in het veld wordt in kaart gebracht wat er voor de aanpak van laaggeletterdheid wordt georganiseerd en wat succes genereert om het vervolgens te kunnen ‘opschalen’ en ‘optimaliseren’. Het onderzoek levert concreet handvatten op om de aanpak te versterken. Er is een verbinding met andere onderzoeken in Drenthe zoals de “Klantreis”.

Meer informatie:
Esther Rodenburg

Tijd

(Donderdag) 14:30 - 17:00

Locatie

DNK - De Nieuwe Kolk

Weiersstraat 1 9401 ET Assen

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X