Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

december, 2020

03dec09:0016:30Cursus ‘Rol- en taakbewustzijn in een democratisch stelsel'09:00 - 16:30 MFC Kabzeël te Appingedam

Evenement details

Samen kiezen en beslissen gaat over democratie en over participatie. Door het volgen van deze cursus ben je je er steeds meer van bewust dat beiden bijdragen aan de kwaliteit en het draagvlak van plannen die je maakt en/of de inhoud van de plannen. Maar het is nog best een kunst om te zorgen dat iedereen betrokken blijft of wordt of zich gehoord voelt. Vooral in een complex dossier zoals gaswinning en aardbevingen. Het is een kunst om te zorgen dat het duidelijk is waar inwoners over mogen meebeslissen. En om democratisch een besluit te nemen of plannen te vormen. Want met de beste bedoelingen worden er nog steeds plannen gemaakt vóór mensen in plaats van mét de mensen, die wakker liggen van de situatie.

Hoofdvragen waar we mee bezig gaan tijdens de cursus:

 • Hoe kan ik als individuele medewerker ondanks (of juist dankzij) de bestaande organisatiestructuur en -cultuur waar ik in werk, tóch het verschil maken in participatieprocessen in het aardbevingsdossier?
 • Hoe kan ik werken aan nieuwe democratische vormen, eigenaarschap en lokale samenwerking?

We bestuderen de verschillende vormen en aspecten van democratie en participatie o.a. aan de hand van het Democratisch Kompas.

En ook staan we stil bij:

 • Rol- en taakbewustzijn in een democratisch stelsel;
 • Je eigen bijdrage aan participatieprocessen;
 • Inzicht in verschillende burgerschapsstijlen en typeringen in leefstijlen (naar voorbeeld van o.a. Smart Agent Company en Motivaction);
 • 6 pijlers voor succesvolle (overheids-)participatie.

Voorafgaand aan de cursus maken de deelnemers een thuisopdracht. In deze opdracht wordt gevraagd om na te denken over een situatie waarin men graag een goed participatieproces en/of democratische vormen wil toepassen of om een situatie te beschrijven waarin een participatieproces en/of democratische vormen juist complex werd(en) of zelfs stagneerde(n).

Ter voorbereiding op de cursusdag ontvangen de deelnemers een cursushandleiding waarin als basisinformatie onderdelen van het democratisch kompas opgenomen zijn.

De cursushandleiding heeft als doel om iedereen gelijkwaardig geïnformeerd en met een zelfde basis kennisniveau aan de dag te laten beginnen.

Resultaat

 • Je hebt inzicht in de samenwerking tussen overheid, (maatschappelijke) organisaties en gemeenschap;
 • Je leert om vanuit verschillende invalshoeken te kijken;
 • Je weet met welk doel je een participatieproces wilt starten;
 • Je leert hoe je inclusieve participatie bereikt en hoe je een grotere en meer diverse groep mensen kunt betrekken;
 • Je kunt onderscheid maken tussen de factoren die uw organisatie en omgeving bepalen en de factoren die je eigen stijl bepalen.

Docent

De cursus wordt verzorgd door de ervaren trainer Saskia Duursma. Saskia Duursma is werkzaam bij CMO STAMM, het kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe. Saskia Duursma heeft deze cursus in vergelijkbare vorm eerder gegeven voor o.a. diverse (beleids) medewerkers van gemeenten in Groningen en Drenthe. Ook is zij als trainer betrokken bij leerkringen digitale participatie die vanuit de provincie Groningen en het ministerie van BZK i.s.m. CMO STAMM dit najaar worden georganiseerd.

Instroomniveau

De cursus is geschikt voor iedereen die zich bezig houdt met de ins- en outs van participatieprocessen en/of democratische vormen. Bijvoorbeeld medewerkers van IMG, NCG, woningcorporaties, provincie en gemeenten. 

Omvang en spreiding

De cursus bestaat uit een dag van 09.00 tot 16.30 uur, inclusief lunch. Ter voorbereiding op de cursus vragen wij je een thuisopdracht te maken.

Prijs

€500,- per persoon, incl. btw. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een lunch.

Aanmelden

Je kunt je interesse melden voor de cursus ‘Rol- en taakbewustzijn in een democratisch stelsel’. Bij voldoende belangstelling gaat de cursus door (minimaal 8 deelnemers).

Tijd

(Donderdag) 09:00 - 16:30

Locatie

MFC Kabzeël te Appingedam

Dijkstraat 77, 9901 AP Appingedam

Organisator

EPI-Kenniscentrum

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X