Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

november, 2022

05nov09:0015:00Drenthe Initiatiefrijk! Bruisdag met én voor bewonersinitiatieven09:00 - 15:00 Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo

Evenement details

 

UITNODIGING

Wanneer: Zaterdag 5 november 9.00-15.00 uur
Start bustoer: 9.00 uur –  12.00 uur

Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo

Lunch en overige programma: 12.00 –  15.00 uur Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo
Genodigden: Initiatiefnemers, statenleden en beleidsmedewerkers Drenthe

In Drenthe zijn veel inwoners bezig met het ontwikkelen van initiatieven en projecten die de leefbaarheid op peil houden. De provincie staat bol van kansen en successen en daar zijn we trots op. Dit laten we graag zien en daarom organiseren de BOKD, CMO STAMM en de provincie Drenthe op zaterdag 5 november tussen 9:00 en 15:00 uur Drenthe Initiatiefrijk!. Op deze dag ben je van harte welkom om inspiratie op te doen en/of om je idee te presenteren. Naast andere initiatiefnemers en adviseurs zijn ook diverse fondsen, waaronder het VSB Fonds, het Oranjefonds, Kern met Pit, het Rabobank coöperatiefonds en de Sociale Agenda van de provincie Drenthe aanwezig.

Programma

Het programma bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte. Het is ook mogelijk om je voor slechts één dagdeel aan te melden. Tijdens het ochtendgedeelte laten we ons inspireren door een bezoek aan drie initiatieven, namelijk: Eesergroen, Stichting de Amer en Dorpscentrum Eexterveen. Tijdens het middagdeel is er ruimte om jouw idee te presenteren en om het gesprek aan te gaan met diverse fondsen en adviseurs. Ook nemen we deelnemers mee in twee interessante workshops naar keuze.

9.00 uur Ontvangst Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo
9.15 uur Start ‘Open huizen route’ langs initiatieven die de leefbaarheid in dorpen en wijken versterken*
12.00 uur Lunch Het Markehuis, Grolloo
13.00 uur Workshops naar keuze over onder andere burgerparticipatie: samenwerking tussen inwoners en gemeenten. Locatie Het Markehuis, Grolloo
15.00 uur Einde

*Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid een kijkje te nemen bij verschillende initiatieven.

Bustour

We gaan op bezoek bij Stichting De Amer, die met veel vrijwillige inzet en een subsidie uit de wijk-buurt-dorp regeling van de provincie een buitenpodium op het onbenutte achtererf van Amen 20 maakt. Daarna gaan we naar een bewonersinitiatief in Eexterveen, genaamd Kardeel. Samen met dorpsgenoten werken ze aan Het GroeiHuis: een laagdrempelige voorziening om te werken aan een gezonde leefstijl. We sluiten de tour af bij een project in Eesergroen. Vanuit de dorpsgemeenschappen Borger en Ees is een werkgroep opgericht om het bijzondere gebied tussen Ees en Borger te markeren in samenhang met 12 elementen in het beekdal. Van hieruit gaan we weer naar het Markehuis in Grolloo voor de lunch.

Maak je keuze uit vijf workshops

Tijdens het middagprogramma is er ruimte om twee workshops te volgen. Wij hebben een vijftal workshops geselecteerd waaruit je kunt kiezen. Alle workshops zijn hieronder toegelicht.

Workshop 1: Maatschappelijke waarde zichtbaar maken – Waarom en hoe?

Initiatieven krijgen soms de vraag vanuit de gemeente of andere financiers om hun maatschappelijk waarde te inventariseren. Hoe doe je dit en waar moeten initiatiefnemers op letten als ze hiermee aan de slag gaan?

Workshop 2: Vitale dorpen in Zuidoost-Drenthe

Geïnspireerd op het gedachtengoed van de Vijf Sterren Dorpen zijn dit voorjaar vijf dorpen aan de slag gegaan met hun zoektocht naar de vitaliteit van hun gemeenschap.

Workshop 3: Het inclusieve dorp: van handelingsverlegenheid naar handelingsgenegenheid

Inwoners, overheden en organisaties werken in Zuidwest-Drenthe aan een aanpak die leidt tot dementievriendelijke dorpsgemeenschappen, en breder naar inclusieve dorpen. In deze sessie nemen we je mee in deze bijzondere samenwerking en de aanpak van de dorpsgesprekken.

Workshop 4: Hoe we dingen samen regelen en dóen: Het dorpenoverleg Midden-Drenthe

Gemeenschapskracht is essentieel voor het versterken van de leefbaarheid en de sociale samenhang in dorpen en wijken. Dorpenoverleg Midden-Drenthe en de gemeente werken vanuit gezamenlijk opgesteld Dorpenbeleid aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en dorpszorg.

Workshop 5: Het betrekken van Nieuwkomers

Het vroegtijdig betrekken van nieuwkomers bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland. In deze workshop krijg je informatie rondom het werken met nieuwkomers, is er ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen.

Aanmelden

Wil jij aanwezig zijn tijdens Drenthe Initiatiefrijk!? Dat kan, je bent van harte welkom.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Advies en/of financiering nodig? Pitch jouw idee!

Heb jij een idee dat bijdraagt aan de leefbaarheid van Drenthe én ben je daarvoor nog op zoek naar advies en/of financiering? Pitch dan jouw idee voor andere initiatiefnemers, organisaties en fondsen.

Wil je komen pitchen op 5 november of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Maud Diemer via m.diemer@cmostamm.nl.

Meer informatie

Met vragen over Drenthe Initiatiefrijk! kun je contact opnemen via onderstaande contactgegevens. Vergeet ook niet op de LinkedIn – en Twitterpagina van CMO STAMM en de LinkedIn en Twitterpagina van de BOKD te kijken voor het laatste nieuws, zie #inwonerskrachtDrenthe.

m.diemer@cmostamm.nl, tel 06 460 782 22
l.hummel@bokd.nl, tel. 06 372 714 53

Tijd

(Zaterdag) 09:00 - 15:00

Locatie

Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo

Organisator

CMO STAMM & BOKD

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X