Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

november, 2017

23nov12:3017:00Groningen goes Europe again12:30 - 17:00 Provinciehuis Groningen

Evenement details

Voor wie? Groningse gemeenten, bestuurders en beleidsmedewerkers
Wanneer?
 Donderdagmiddag 23 november, 12.30 uur. Start met lunch, aansluitend netwerkborrel
Waar? Provinciehuis Groningen, Martinikerkhof 12, 9712 JG Groningen
Kosten: geen
Aanmelden: Aanmeldformulier Groningen goes Europe again

Europa biedt kansen voor gemeenten met EU-subsidieprogramma’s die beschikbaar zijn tot en met 2020. Er zijn vele subsidiemogelijkheden, maar die worden vaak niet (goed) benut. Een gemiste kans vinden de adviseurs van CMO STAMM. Zij wijzen je graag de weg, hebben de ervaring én de connecties om meer Europese gelden voor het sociale domein naar onze provincie te brengen.

Ook zorgt de expertise vanuit de Europese netwerken voor kennisoverdracht en innovatie op specifieke dossiers: bijvoorbeeld kwetsbare jongeren met gevaar voor radicalisering in Groningen. En dat is het thema voor deze bijeenkomst. Radicalisering van jongeren in Nederland heeft grote maatschappelijke gevolgen. Naast risico voor afglijden naar terreur geeft radicalisering spanningen en conflicten op school, in de wijk en in de samenleving. Voor de aanpak van radicalisering is de gemeente de eerst verantwoordelijke. Lokale overheden hebben samen met ketenpartners de taak actief te signaleren en in te grijpen als jongeren radicaliseren. Deze aanpak is een combinatie van preventie, repressie en nazorg.

Wat kun je verwachten?

Het Europese netwerk RAN (Radicalisation Awareness Network), waar Radar Advies in Nederland intensief bij betrokken is, geeft ons Europese inzichten wat wel en niet werkt in de aanpak bij jongeren. Mirte Loeffen, senior adviseur Radar Advies schetst ons de laatste feiten en cijfers rondom rechts radicaliserende jongeren in onze provincie. En vertelt ons hoe men professionals traint in de vroegtijdige signalering en preventie.

Daarnaast krijg je op deze middag informatie over nieuwe subsidielijnen in Europa met betrekking tot de doelgroep kwetsbare jongeren. Programma-adviseur Peter Pieters van het NJI vertelt over de kansen en mogelijkheden die zij vanuit het EU programma Erasmus+ Jeugd voor de Groningse gemeenten en hun maatschappelijke organisaties zien.

Het programma ziet er als volgt uit:

12.30 uur Inloop met lunch
13.00 uur Dagvoorzitter Jeroen Lalleman (VGG) opent – aandacht voor rol VGG
13.15 uur Eelco Eikenaar, gedeputeerde Leefbaarheid en Onderwijs/Arbeidsmarkt van de provincie Groningen over het belang van vroegsignalering van kwetsbare jongeren
13.30 uur Peter Pieters, adviseur NJI over het EU Erasmus+ programma met strategische partnerschappen en hoe je de innovatie rondom jongerenwerk vanuit Europa naar Groningen haalt
14.15 uur Ruimte voor vragen en praktijkvoorbeeld MJD/Overstag/CMO STAMM – het project POLRAD
14.30 uur Pauze
15.00 uur Mirte Loeffen, adviseur Radar Advies & Europees netwerk RAN met feiten en cijfers  over radicalisering van jongeren in de provincie Groningen en het effect van vroegsignalering & training van professionals
16.00 uur Albert Haan over “Europa om de hoek” en rol SNN bij EU-subsidie-aanvragen
16.15 uur Ruimte voor vragen en discussie, rol CMO STAMM bij EU-subsidie-aanvragen
16.30 uur Netwerken incl. een hapje en drankje

 

P+R Citybus

Reizigers die met de auto naar het provinciehuis rijden kunnen vanaf de speciale P+R-locaties makkelijk met de P+R Citybus naar het centrum. Deze lijnen rijden minimaal eens per 10 minuten rechtstreeks naar het stadscentrum van Groningen. U kunt uitstappen op de Grote Markt. Daar vandaan is het nog ongeveer twee minuten lopen. Kijk voor een kaartje met de P+R-terreinen en de buslijnen op de website van Groningen Bereikbaar.

Parkeren

Parkeren is mogelijk in de parkeergarage aan het Damsterdiep. Bij de receptie in het provinciehuis ontvangt u van ons een uitrijkaart.

Meer informatie

Jeroen Lalleman, j.lalleman@groningergemeenten.nl, 06 290 823 69

Maud Diemer, m.diemer@cmostamm.nl, 06 460 782 22

 Logo CMO STAMM - Kennis Onderzoek Advies

Tijd

(Donderdag) 12:30 - 17:00

Locatie

Provinciehuis Groningen

Martinikerkhof 12

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X