Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

oktober, 2021

01okt13:3016:30Inspiratiecafé Inwonerskracht Drenthe: Samenwerken voor een levendig en sociaal Drenthe13:30 - 16:30 Dorpshuis 't Haoler Hoes in Hooghalen, www.dorpshuishooghalen.nl

Evenement details

Inspiratiecafé Inwonerskracht Drenthe

Datum: Vrijdag 1 oktober 2021
Tijdstip: 13.30 – 16.30 uur
Locatie: Dorpshuis Haoler Hoes in Hooghalen, www.dorpshuishooghalen.nl
Genodigden: Actieve inwoners van dorpen en wijken, initiatiefnemers, beleidsmakers en uitvoerders (overheden, politiek, maatschappelijke organisaties en andere professionele partijen).

 

BOKD en CMO STAMM organiseren in samenwerking met Provincie Drenthe het eerste inspiratiecafé Inwonerskracht Drenthe. Binnen diverse beleidsthema’s staan eigenaarschap, zeggenschap en participatie steeds meer op de agenda: denk bijvoorbeeld aan de Omgevingswet, de energietransitie en de zorg. En op veel plekken komen inwoners van dorpen en wijken met hun eigen plannen, wensen en initiatieven. Hoe kunnen we van elkaar leren? En hoe kunnen we samen werken aan een leefbaar en sociaal Drenthe? Schrijf je gratis  in voor het inspiratiecafé Inwonerskracht Drenthe op 1 oktober.

In dit eerste inspiratiecafé willen we jullie prikkelen én de kennis en ervaringen op dit vlak met jullie en met elkaar delen. Liesbeth van de Wetering, Programmamanager Kwaliteit Openbaar Bestuur provincie Groningen, neemt ons mee in de ervaringen, valkuilen en tips voor iedereen die zich bezighoudt met participatie, democratische vernieuwing en samenwerking met inwoners.

Dorpsfemme Femke Heythekker vertelt waarom een dorpsvisie een kans is voor omgevingsvisie. Ook vertellen jongeren over hun thema’s voor de toekomst.

Programma

Tijdsplanning

13.30 uur Inloop met koffie en thee
14.00 uur Start programma
Inleidingen en presentaties
Workshops
16.00 uur Afsluitende borrel

Presentaties

Liesbeth van de Wetering: Democracy ain’t easy

Nieuwe rollen, nieuwe uitdagingen. Ontwikkelen, leren en ervaren hoe je deze samen invult. Liesbeth zet zich al jaren met hart en ziel in voor lokale en regionale samenwerking. Zij neemt ons mee in de ervaringen, valkuilen en tips voor iedereen die zich bezighoudt met participatie, democratische vernieuwing en samenwerking met inwoners.

Femke Heythekker: Dorpsvisie kans voor omgevingsvisie

Femke toont ons welke rol de door dorpsbewoners zelf opgestelde dorpsvisie kan spelen in planvorming rondom o.a. de Omgevingswet. Ze geeft daarbij een inkijk in diverse succesvolle methodieken om met zoveel mogelijk inwoners te werken aan een dorpsvisie, waaronder de door haarzelf ontwikkelde methode Optrommelen.

Jongeren en hun thema’s voor de toekomst

Steeds meer jongeren organiseren zich in jongerenraden in gemeenten, een jongerenadviesraad in Drenthe, werkgroepen en onlangs in een dialoog voor een duurzame toekomst. Wat zijn hun thema’s voor de toekomst en hoe krijgen zij een grotere stem en meer zeggenschap?

Workshops

  • Nieuwe rollen en uitdagingen, Liesbeth van de Wetering
  • Methodieken en aanpakken, Femke Heythekker
  • Werken aan een levendig en sociaal Drenthe: Kennis en ervaringen delen – leren van elkaar – en mogelijkheden van de Sociale Agenda van de provincie Drenthe

Aanmelden

Deelname is kosteloos, maar als je je aanmeldt, wordt je aanwezigheid verwacht.

Alle belangstellenden zijn na aanmelding welkom.

Tijdens het inspiratiecafé gelden de coronarichtlijnen van de rijksoverheid. We controleren op het coronatoegangsbewijs.

Het initiatief voor dit inspiratiecafé vloeit voort uit de Sociale Agenda 2020-2023: Samen werken aan een levendig en sociaal Drenthe.

Meer informatie:

Tijd

(Vrijdag) 13:30 - 16:30

Locatie

Dorpshuis 't Haoler Hoes in Hooghalen, www.dorpshuishooghalen.nl

Stengelinstraat 18

Organisator

BOKD en CMO STAMM, in samenwerking met Provincie Drenthe

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X