Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

mei, 2020

07mei11:0012:00Webinar Burgerbegrotingen: drie bijzondere uitdagingen11:00 - 12:00 online webinar

Evenement details

De wereld staat stil en toch draait de wereld ook door. Zo is het ook met lokale vormen van nieuwe democratie. Zeker nu, nu gemeenschappen en lokale initiatieven erg veerkrachtig blijken en de boventoon voeren in het publieke leven tijdens coronatijd.

Een burgerbegroting is zo’n nieuwe en tegelijkertijd al bewezen vorm voor moderne participatie. Een voorhoede van gemeenten in Nederland en België is er mee bezig en hebben er ervaring mee. En minstens zo’n grote groep is er nieuwsgierig naar of heeft al besloten het te gaan invoeren. Soms wordt dat invoeren afgeremd door de coronacrisis. Zo hebben Maastricht en Amsterdam besloten de geplande bijeenkomsten uit te stellen en Antwerpen is doorgegaan. Maar online. Boeiende keuzes en ervaringen.

Een webinar ‘Burgerbegrotingen: drie bijzondere uitdagingen’

Burgerbegrotingen ontwikkelen zich snel en kennen steeds meer nieuwe keuzes. Drie heel actuele zijn:

  1. De deliberatie. Ofwel het goede gesprek tussen burgers. Gaat het om de kwaliteit van argumenten of om zo snel mogelijk ‘scoren’? Gaat democratische kwaliteit ten koste van getalsmatige kwantiteit?
  2. Online en offline is niet de vraag. Het gaat om ‘anyline’. Maar wat kan online nog meer toevoegen aan een burgerbegroting in deze tijden van lockdown en de ‘anderhalfmeter samenleving’?
  3. Participatief bezuinigen? Is dat ook een nieuw spoor? Na corona zullen de gemeentebegrotingen er vast heel anders uit zien. Samen begroten kan ook met burgers. Wat heeft dat voor consequenties voor het design van zo’n proces?

Meer informatie over de webinar Burgerbegroting

 

Tijd

(Donderdag) 11:00 - 12:00

Locatie

online webinar

Organisator

The Democratic Society, tree company, Rode Wouw

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X