Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

oktober, 2021

14okt10:0017:00Werkdag Participatie10:00 - 17:00 De Biotoop, Vleugel F

Evenement details

logo Decocratie in Actie, Provincie Groningen en CMO STAMM

Vraag jij je wel eens af: ‘Hoe kan ik een participatieproces zo democratisch mogelijk inrichten en de uitkomsten borgen? Welke participatie instrumenten zijn er en hoe combineer ik die? Hoe zorgen we ervoor dat meer en andere mensen meedoen? ‘Hoe kan ik mijn Groningse netwerk verstevigen?’ Dan mag je de tweede editie van de Werkdag Participatie op donderdag 14 oktober 2021 niet missen! Een dag om, net als vorig jaar, te leren van de situaties die jij tegenkomt in je werk (neem je eigen praktijkvoorbeelden mee), inspiratie en energie op te doen, verfrissende invalshoeken te vinden en nieuwe contacten op te doen.

De naam verraadt het al, tijdens deze werkdag gaan we aan de slag met participatie! Dit doen we met elkaar samen in workshops en vooraf via inspiratie door landelijke experts. Op de dag zelf kies je welke twee workshops je wilt volgen. Er is volop ruimte om informeel kennis te maken met andere deelnemers. Meld je aan en laat je inspireren!

Inhoud

De provincie Groningen, het Groningse netwerk Participatie en het programma Democratie in Actie  (BZK/VNG)  bieden je een mooi programma dat handvatten geeft om op praktische wijze participatief te werken en dat in jouw organisatie te borgen. Liesbeth van de Wetering en Dion Coomans leiden je door het programma. Voordat we de handen uit de mouwen steken, besteden we met keynote spreker Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden eerst aandacht aan het thema ‘Omarm je critici en het debat – Knelpunten en dilemma’s bij participatie’. Onderbouwend en opbouwend bekijkt hij de ontwikkelingen rond democratie en participatie. Met die inzichten gaan we vervolgens in verschillende workshops aan de slag.

Workshops       

Experts uit wetenschap en praktijk staan klaar om de situaties die jij tegenkomt van advies en handvatten te voorzien. In workshops gaan we in op zaken die je in je dagelijks werk tegenkomt zoals bijvoorbeeld: ambtelijk democratisch vakmanschap en participatief werken in de eigen organisatie, de participatiemix of dorps- en wijkdemocratie.

De workshops waaruit je kunt kiezen:

  1. Omgaan met weerstand
  2. Ambtelijk democratisch vakmanschap en participatief werken in de eigen organisatie
  3. De Participatiemix (welke participatie instrumenten zijn er en hoe combineer je die?)
  4. Jongerenparticipatie
  5. Brede Welvaart in wijken en dorpen
  6. Dorps- en wijkdemocratie/wijk- en dorpsgericht werken
  7. Regionale samenwerking
  8. Participatie, wet- en regelgeving + omgevingswet

LET OP: op de dag zelf kun je je workshop kiezen. Een beschrijving van de workshops krijg je een week van tevoren toegestuurd per mail. Bij een max. van 20 personen is een workshop vol.

Waarom organiseren we deze bijeenkomst?

De verander(en)de samenleving, waarin inwoners meer invloed willen en zelf zaken willen oppakken die betrekking hebben op hun straat, wijk en gemeenten, vraagt om een overheid die dit samenspel tussen inwoners, politiek en openbaar bestuur goed verstaat. De noodzaak tot het verdiepen en verbreden van de kennis om dit samenspel vorm te geven wordt alleen maar groter. Zeker als we letten op de maatschappelijke opgave van vandaag, zoals de energietransitie en de mogelijkheden die de Omgevingswet daartoe biedt. De Groninger overheden en Democratie in Actie, werken nauw samen in het ambtelijke netwerk Participatie, dat zich inzet om kennis te delen en te verdiepen op het gebied van democratie en participatie. CMO STAMM helpt bij de organisatie en invulling daarvan. De ‘Participatietour & Participatietoolbox’ en deze Werkdag Participatie zijn concrete initiatieven die binnen dit netwerk worden ontwikkeld.

Aanmelden

Deelnemers

Alle ambtenaren, griffiers en andere professionals in de provincie Groningen die bezig zijn met participatie, democratische vernieuwing en samenwerking met inwoners. Vanwege de coronamaatregelen hebben we een maximum aantal deelnemers. Uiteraard zorgen we voor een veilige omgeving, met in achtneming van de (dan geldende) coronamaatregelen. Meld je dus snel aan, want: vol=vol.

Gratis

Aan de werkdag zijn geen kosten verbonden. We gaan er wel vanuit dat als jij je hebt aangemeld, je ook aanwezig bent, of je op tijd afmeldt.

Meer informatie

Inhoudelijke en praktische vragen: Mette Wijling, m.wijling@cmostamm.nl / 06 – 13 58 21 26, of Dushenka van Kooten, d.vankooten@cmostamm.nl / 06 51 85 70 78.

De Werkdag Participatie wordt vanuit het Programma Kwaliteit Openbaar Bestuur mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en door Democratie in Actie (BZK/VNG) en uitgevoerd in samenwerking met CMO STAMM.

Tijd

(Donderdag) 10:00 - 17:00

Locatie

De Biotoop, Vleugel F

Kerklaan 30, 9751 NN Haren

Organisator

De werkgroep participatie wordt vanuit het Programma Kwaliteit Openbaar Bestuur mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en Democratie in Actie en uitgevoerd in samenwerking met CMO STAMM.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X