Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

april, 2022

05apr09:3011:00Werksessie Vroegsignalering van schulden: Nieuwe wetten update i.s.m. Tjeert Poelman van de VNG09:30 - 11:00 Online sessie

Evenement details

intro

Data: Dinsdag 5 april, woensdag 20 april, woensdag 18 mei 2022
Duur: 09.30 – 11.00 uur
Locatie: Online
Gratis Aan de werksessies zijn geen kosten verbonden (niet vrijblijvend)
Deelnemers: Per sessie een maximaal aantal van 100 deelnemers.
Vol=vol, via aanmelding

 

Vanaf 1 januari 2021 is de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gewijzigd, waardoor gemeenten mensen die door schulden in de problemen dreigen te komen eerder kunnen helpen. De Vereniging van Drentse Gemeenten (VDG) heeft samen met de Vereniging van Groningse Gemeenten (VGG), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Alliantie van Kracht en CMO STAMM de ambitie uitgesproken om samen op te trekken om de Drentse en Groningse gemeenten te ondersteunen om op een efficiënte en doordachte manier te werken aan vroegsignalering. Een standaard recept voor nieuwe werkwijzen en een blauwdruk voor vroegsignalering van schulden bestaat niet. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen wijze. Toch valt er het nodige te leren van collega’s en/of samenwerkingspartners, of is het handig, en vooral tijdbesparend, om samen te werken. Meld je aan en laat je inspireren!

Terugblik en vooruitblik

In september, oktober en november 2021 zijn er verschillende kennissessies geweest. In totaal hebben 373 deelnemers deelgenomen aan de verschillende sessies, waaronder: woningbouw, zorgverzekeraars, jeugdzorg, GGZ, VNN, Lentis, Elker, (thuis)zorg, betrokken inwoners, kinderopvang, MEE Drenthe, MEE Groningen, welzijnsorganisaties, sociale teams, vrijwilligers, gemeenten, kredietbanken en schuldhulpverleners. Dit met het doel om elkaar te helpen en ondersteunen met opgedane kennis en ervaring en praktische voorbeelden uit te wisselen. De deelnemers geven aan dat de sessies erg van meerwaarde zijn geweest en dat er tijdens een open sfeer veel zaken en contactgegevens zijn uitgewisseld.

Inhoud 2022

Ook dit jaar bestaat elke sessie uit tips en tops en goede voorbeelden en een interactief gedeelte voor uitwisseling in kleinere subgroepen. De thema’s van dit jaar zijn:

  • Nieuwe wetten update i.s.m. Tjeert Poelman van de VNG
  • De doelgroep jongeren (in relatie met zorgverzekeraar en overgang 17-18 jaar)
  • De doelgroep ondernemers met zorgen over financiën/vroegsignalering in en post corona.

Programma themabijeenkomsten

Het programma bestaat uit drie online themabijeenkomsten. Al naar gelang jouw belangstelling kun je aan één of meerdere bijeenkomsten deelnemen. Vanzelfsprekend kun je ook het hele programma volgen:

  • 5 april 2022 – Nieuwe wetten update i.s.m. Tjeert Poelman van VNG

Update van wetten in hert schuldendomein, zoals bijvoorbeeld:

  1. Makkelijk inkomens- en vermogensgegevens raadplegen in het kader van de toegang en plan van aanpak schuldhulpverlening (Wgs)
  2. Hoe en wat bij beslag op inkomen (Wvbvv)
  3. Adviesrecht bij schuldenbewind, de laatste nieuwtjes (Ags)
  • 20 april 2022 – Ondernemers met zorgen over financiën/vroegsignalering in en post corona

Deze sessie gaat specifiek in op de doelgroep kleine ondernemers en ZZP-ers. Een specifieke en vaak onzichtbare doelgroep Hoe kunnen we hen bereiken en wat is belangrijk in de begeleiding?

  • 18 mei 2022 – De doelgroep jongeren (in relatie met zorgverzekeraar en overgang 17-18 jr)

Tijdens deze sessie kijken we o.a. naar de benadering van jongeren. Bestaat er een specifieke aanpak en levert die ook iets op?

Locatie

De bijeenkomsten vinden digitaal plaats. Je hebt hiervoor een laptop/pc met camera en microfoon nodig. Je ontvangt vooraf een uitnodiging met link waarmee je deel kunt nemen aan de bijeenkomst.

Voor wie?

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle organisaties en medewerkers die met vroegsignalering van schulden te maken hebben. Per organisatie kunnen meerdere mensen deelnemen aan de bijeenkomst. De gewijzigde Wgs betekent dat diverse organisaties en gemeenten bij het vroegsignaleren van schulden intensiever met elkaar samenwerken. Nodig gerust je samenwerkingspartner(s) uit om ook aan de themasessie(s) van jouw keuze deel te nemen.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 29 maart 2022. Mis dit niet en meld je aan:

Meer informatie

De werksessies worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Groningen en Drenthe, de VNG, VDG, VGG, AVK en uitgevoerd in samenwerking met CMO STAMM.

Tijd

(Dinsdag) 09:30 - 11:00

Locatie

Online sessie

Organisator

De werksessies worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Groningen en Drenthe, de VNG, VDG, VGG, AVK en uitgevoerd in samenwerking met CMO STAMM

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X