Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Weekendschool Oldambt verder als een IMC Basis. Daarmee is het bereik van het aantal kinderen veel groter.

Feestelijke afsluiting laatste jaar Weekendschool Oldambt

8 juli 2019

Afgelopen zondag 7 juli sloot de Weekendschool Oldambt feestelijk af met een spetterende voorstelling in de Harbour Jazzclub in Winschoten. De voorstelling werd bezocht door ouders, gastdocenten, genodigden en andere geïnteresseerden. De Rotary Eems Dollard reikte uit handen van de heer Kor Doornbos na afloop een cheque van maar liefst 1.000 euro uit, de opbrengst van een wijn- en honingverkoop. Dit bedrag is natuurlijk meer dan welkom om het afgelopen leerjaar te financieren.

Wat is een Weekendschool?

De Weekendschool is eigenlijk geen school, maar kun je omschrijven als “uitdagend buitenschools leren”. De kinderen zitten niet elk weekend in de schoolbanken, maar gaan er op uit. De Weekendschool Oldambt nodigde interessante mensen uit om over hun beroep te vertellen. Ze kwamen lang voor een gastles of de kinderen bezochten een bedrijf in de regio: het Ommelander ziekenhuis, een reclamebureau, de dierenartspraktijk.

Het bleef natuurlijk niet bij alleen maar luisteren, de kinderen staken zelf ook de handen uit de mouwen om zo alles te leren over allerlei soorten werk of beroepen.

In Oldambt hebben 11 kinderen uit Winschoten en buitendorpen 24 zondagen in het jaar, de Weekendschool Oldambt bezocht. De Weekendschool Oldambt is in november 2018 gestart en kreeg een onderkomen in de aula van het MFC De Stuwe.

IMC Basis

In goed overleg met onder andere het bestuur en de gemeente Oldambt gaat de Weekendschool Oldambt verder als een IMC Basis. Daarmee is het bereik van het aantal kinderen veel groter. De IMC basis zocht naar uitbreiding in de provincie Groningen en hun coördinator stond samen met CMO STAMM aan de wieg van de school in Oldambt. Met OBS de Waterlelie zijn positieve gesprekken gevoerd en iedereen staat in de startblokken. Men hoop in oktober of januari van start te kunnen.

Het concept

Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met ‘het echte werk’: de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde. Excursies naar de werkplek van gastdocenten vormen een wezenlijk onderdeel van de vakken. Leerlingen bezoeken een rechtbank, sterrenwacht, ziekenhuis, brandweerkazerne en televisiestudio. Naast het verkennen van de vakgebieden werken de leerlingen tijdens IMC Basis aan competenties en life skills (persoonlijkheidsvormend); waar ligt je talent en wat past bij jou?

Meer informatie over IMC Basis is te verkrijgen via Mark de Vries, telefoon 06-11907201

Fotograaf: Marcel Lameijer.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X