Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Inzicht op nationaal, regionaal en lokaal niveau

In for Care Midterm

9 november 2018

Als gevolg van de vergrijzing van de bevolking, de stijgende kosten voor (zorg) diensten en bezuinigingen, moeten de landen rond de Noordzee over naar een zorgsysteem waarbij de overheid meer uitgaat van solidariteit en gemeenschapszin. Op zoek naar nieuwe strategieën leggen beleidsmakers de focus op informele zorg en vrijwilligerswerk onder andere door het Interreg project In for Care, waarvan CMO STAMM een van de partners is.

Midterm

De Midterm Conferentie van In for Care vond plaats op 8 november in Denemarken. Ellen Verbakel van de Radboud Universiteit gaf een lezing over welke gevolgen mantelzorg voor het welzijn en welbevinden van mensen heeft. En hoe het met de formele, niet-formele en het informele vrijwilligerswerk in de welzijnssector staat? Helene Elisabeth Dam Jørgensen van Centre for Frivilligt Socialt Arbejde gaf de zaal inzicht op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Iron Man Kopenhagen – team tweeling

Dit werd opgevolgd door het levensverhaal van de tweeling (team Tvilling) Peder en Steen Mondrup. Zij werden in 1980 drie maanden te vroeg geboren en wogen slechts 2,6 pond. Peder, die leed aan zuurstofgebrek wat ernstige cerebrale afwijkingen veroorzaakte, is beperkt tot een rolstoel, heeft spasmen en is zwaar epileptisch. Deze fysieke handicaps hebben hem echter niet tegengehouden om samen met zijn broer hun droom te vervullen,

Zij wisten in 2014 door hard te trainen een ultieme sportprestatie te bereiken door aan de Iron Man mee te doen. En daarmee werd de 34-jarige Peder Mondrup –  de eerste mens met hersenverlamming die een Ironman-triatlon voltooide – dankzij zijn vastberadenheid en de enorme liefde en steun van zijn tweelingbroer Steen. Met behulp van speciale apparatuur zwom broer Steen 2,4 mijl terwijl hij Peder op een rubber vlot voorttrok, fietste 112 kilometer met Peder in de rolstoel voor zich en liep 26,2 kilometer hard terwijl hij Peder in een rolstoel over heuvelachtig terrein duwde. Deze ongelooflijke prestatie duurde meer dan 15 uur, maar ze haalden het binnen de gestelde tijd voor individuele deelnemers. Inmiddels doen meer dan 80 teams mee aan de jaarlijkse marathon in Kopenhagen, waarbij 1 van een duo in een rolstoel geduwd wordt.

Workshop Jonge Mantelzorg

CMO STAMM verzorgde een workshop – samen met de experts Jonge Mantelzorg van de provincie Groningen – over de do’s en don’t in de communicatie, het bereik van hen en welke activiteiten er dan het beste georganiseerd kunnen worden. De deelnemers hingen aan de lippen van onze experts van de provincie Groningen van de gemeenten Westerkwartier, Midden-Groningen en stad Groningen. Andere landen en regio’s staan nog in de kinderschoenen wat dit betreft.

Project website

Logo In for Care

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X