Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Buiten kaders denken en op een andere manier in gesprek zijn met inwoners.

Het Hogeland zet in op inwonerskracht

9 juli 2018

De gemeenten Bedum en Eemsmond van de nieuwe gemeente het Hogeland zetten vol in op participatie en inwonerskracht. Samen met negen bewonersinitiatieven zijn zij aan de slag gegaan met het thema participatie. Dit als onderdeel van de incompany leergang ‘Overheidsparticipatie met LEF’.

Waarom investeren in inwonerskracht?

Steeds meer inwoners en ondernemers nemen initiatief in het Hogeland. Om hun wereld mooier, veiliger, gezonder en socialer te maken. Het Hogeland stelt inwoners voorop vanuit de gedachte dat zij vaak beter dan een overheidsinstantie weten wat goed en nodig is voor hun eigen dorp, straat of buurt. Inwoners kennen de lokale context  en kunnen vaak met gezond verstand goede oplossingen bedenken, is daarbij de gedachte.

Meer samenleving, een minder sturende overheid

Om inwonersinitiatieven verder te helpen, is een andere rol van de overheid nodig vinden deze gemeenten. In deze rol schrijven ambtenaren en bestuurders niet langer voor of nemen over, maar ze denken mee, ondersteunen en verbinden. Vooral door zelf te ervaren, én op een andere manier buiten de muren van het gemeentehuis aan de slag te gaan met een concreet inwonersvraagstuk hebben de 70 deelnemers ervaren hoe het ook kan.

Samen ontwikkelen van krachtige oplossingen

Medewerkers van de gemeente het Hogeland geven aan te hebben geleerd om samen met inwoners te ontwikkelen en zo krachtige oplossingen te vinden. Om niet meteen in oplossingen te duiken, maar eerst vragen te stellen en adviezen te geven. Om buiten kaders te denken en op een andere manier in gesprek te zijn met inwoners!

Meer informatie

>> Bekijk de vlog over de Leergang Overheidsparticipatie met LEF die studenten tijdens de leergang in Bedum en Eemsmond hebben gemaakt

>> Lees meer over de Leergang Overheidsparticipatie met LEF.

Wil je ook de leergang volgen? Dat kan weer na de zomer! De data zijn: donderdag 20 september, 11 oktober, 8 november en 6 december 2018. Aanmelden kan tot 30 augustus 2018. Vanaf 25 deelnemers is een incompany leergang ook mogelijk.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X