Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

In Zuidoost-Drenthe kozen ondernemers voor een project dat ondernemerschap in ambacht en maakindustrie stimuleert, vakkennis niet verloren laat gaan en samenwerking faciliteert.

Internationale OSIRIS-meeting een succes; een ambtsgilde in Zuidoost-Drenthe

9 januari 2018

Kou, sneeuw, spekgladde wegen en op diverse vliegvelden gestrande deelnemers… Zo begon het langverwachte bezoek van een veertigtal bij OSIRIS betrokken Europeanen rond de 3 daagse meeting sociale innovatie in Zuidoost-Drenthe. Op de startavond hadden slechts 7 mensen Coevorden weten te bereiken. Gedurende de driedaagse druppelden er gelukkig steeds meer gasten binnen.

OSIRIS

OSIRIS is een Europees programma dat inzet op sociale innovatie in de regionale economie. Diverse EU-landen ontwikkelen in dit kader projecten rond werk, economie en leefbaarheid. In Zuidoost-Drenthe is OSIRIS gekoppeld aan het Europese subsidieprogramma LEADER. Ondernemende projecten van onderop kunnen een LEADER-bijdrage van 60% in de projectkosten krijgen. De LAG, Lokale ActieGroep, bestaand uit wethouders en burgers uit de regio kent deze subsidies toe. De Provincie Drenthe voert het LAG-secretariaat. De LAG is – zoals dat heet – stakeholder van OSIRIS.

Sociaaleconomische innovatie in Zuidoost-Drenthe

In Zuidoost-Drenthe kozen ondernemers voor een project dat ondernemerschap in ambacht en maakindustrie stimuleert, vakkennis niet verloren laat gaan en samenwerking faciliteert. Die samenwerking zou – zoals dat al in Borger-Odoorn gebeurt – de vorm van gildes kunnen krijgen. Ondersteund door Marcel Endendijk van CMO STAMM kwamen de ondernemers tot een aantal speerpunten voor de regio:

  • Een marktmakelaar die vraag en aanbod inventariseert en nieuwe afzetmogelijkheden opent;
  • Een restauratiecollectief dat monumentpanden herstelt met de vakkennis van verschillende disciplines;
  • Betere financieringsmogelijkheden voor (innovatief) MKB;
  • En het aanhaken van gezellen en andere werkzoekenden.

Europa op bezoek

De Europese gasten – uit Italië, Finland, Griekenland, Portugal, Slowakije en Zweden werden onthaald op prachtige Drentse locaties zoals het Kasteel in Coevorden, Wildlands en de oude dierentuin in Emmen, Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. En werden toegesproken door bestuurders, de voorzitter van de LAG, Jacob Bruintjes, provincieambtenaren en CMO STAMM. Een bijzonder cadeau voor de deelnemers waren de hunebedjes van kunstenaar Ingo Leth (zie foto).

Kunstenaar Ingo Leth met zijn hunebedjes

In gesprek met de regio

Last but not least spraken de Europese gasten met ondernemers in de regio die enthousiast over hun business en het OSIRIS-project vertelden: de tuin met vergeten groenten in Ellert en Brammert en de Toolbox in Emmen waar werkzoekenden en willie wortels samen creatief aan het innoveren zijn. Maar ook het glas in lood van Kirsten Cramer, de gebinten van Het Gebint (Kees van Wijngaarden) en de Schutrups Academie waar schoenenondernemer Jan Schutrups podologen opleidt met een baangarantie op voorwaarde dat ze in het noorden blijven.

Motto

De Europese gasten kregen bij vertrek de boodschap mee dat het mooi zou zijn als we met alle cultuurverschillen tussen hen toch één project gezamenlijk in alle zes landen zouden kunnen uitvoeren. Tot slot kwamen de drie V’s voorbij: vitality, viability, vibrance, die je in de bezochte regionale ondernemersinitiatieven terugziet en die boven alles ambitie en durf vergen.

Vervolg

Dit voorjaar werkt CMO STAMM in opdracht van LAG en provincie  samen met de ondernemers verder aan de Zuidoost-Drentse OSIRIS-initiatieven.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X