Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Dromen zijn bedrog

5 maart 2015

Een blog door (inmiddels oud-collega) Jan van der Bij

Dromen zijn bedrog. Droom maar lekker verder. Keep dreaming. De droom staat in een kwaad daglicht. Wie droomt staat niet met beide benen op de grond. Wie droomt is niet realistisch.

Droom als drijfveer

Stap nu eens even af van die gangbare opvatting over dromen. Denk even met me mee…. Stel je voor dat je je iets voorneemt, dat je je iets wenst. Dat voornemen, die wens, is een belangrijke drijfveer. Je hebt iets niet en je wilt het wel. De kloof tussen het niet hebben en het vervullen van je wens kan als frustrerend ervaren worden. Maar je kunt het ook als ambitie zien.

Wat is die wens, die drijfveer van ambitie nu anders dan een droom?

Kwestie van woordgebruik misschien.

Nieuwlandenaren geloven in hun dorpsdroom

In het dorp Nieuwlande startten de bewoners nu bijna tien jaar geleden met een dorpsdebat over de wensen van de dorpsgemeenschap. Eén daarvan was een gezamenlijke ontmoetingsplek waar dorpshuis en scholen, zorg en sport zouden samenkomen. Op dat moment een zeer verre stip aan de horizon. Er was voor dorpsinitiatieven een kleine twee ton beschikbaar. En een accommodatie zou in de miljoenen lopen. Er waren ook mensen die dat frustreerde en die afhaakten. Maar de meerderheid bleef positief en ambitieus. Vanaf die tijd sprak men in het dorp van de droom. Een droom die bewoners met elkaar deelden. En die ze uitdroegen, bij overheden, ondernemers, zorgpartijen, de twee scholen. Iedereen geloofde uiteindelijk in diezelfde droom. De kracht van de droom was zo groot dat dorpsbewoners, toen het budget voor de accommodatie en de locatie onder druk kwamen te staan, de gemeenteraad wisten te bewegen unaniem de dorpsdroom te steunen. Nieuwlandenaren zeggen “Het begon met een droom die we samen hadden en waaraan we vastgehouden hebben.” De energie en de power van de droom hebben zich bewezen. Vorige week opende het multifunctioneel centrum in Nieuwlande zijn deuren!

Durf te dromen!

Onderschat nooit de kracht van zo’n droom. Een dorp of een wijk met een droom laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Het moet al gek lopen als zo’n woongemeenschap zijn droom niet realiseert. Eigenlijk weet je zeker dat bij een sterk gevoeld gezamenlijk streven het einddoel altijd behaald wordt. Het kan even duren, het bijeen sprokkelen van het geld is vaak een flinke hobbel, maar lukken zal het. Zelfs in crisistijd geldt “Voor een goed plan is altijd geld!”

Durf dus te dromen! Durf te denken aan je succes! Van droom naar daad.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X