Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Stille armoede is een sluipmoordenaar.

Uitzingen tot je 98ste

13 oktober 2016

Een blog door Maud Diemer

Vorige week was ik bij mijn schoonvader op bezoek, 96 jaar en nog steeds redelijk zelfstandig. Door een beroepsziekte raakte hij na zijn 45ste zijn baan kwijt. De doctoren verwachtten niet dat hij oud zou worden, maar dat werd hij wel! Nu leeft hij als alleenstaande van zijn AOW en woont in een aanleunwoning. Hij rookt en drinkt niet – nooit gedaan ook – , rijdt geen auto (meer) en geeft nauwelijks geld uit aan kleding en schoenen. Een bescheiden Drentse man die nooit klaagt en graag deelt.

Eerder vierden we zijn verjaardag in de recreatiezaal van het zorgcentrum, maar de laatste 3 jaar doen zijn dochter en kleindochter de jaardag-boodschappen en regelen we het in de kantine van de plaatselijke ijsbaanvereniging. Pure noodzaak, want zelf serveren is goedkoper.

We praten over geld en inkomen. “Ieder jaar teer ik verder in op de spaarrekening”, vertelt hij na enige aarzeling. “De huur, kosten voor de zorgverzekering en energie stijgen ieder jaar. Ik kan het nog uitzingen tot mijn 98ste en dan is de bodem in zicht, er moet iedere maand 200 euro bij.“

De koopkracht van drie miljoen gepensioneerden is sinds de crisis afgenomen met gemiddeld 7,5 procent volgens de Ouderenbond ANBO.  In Groningen en Drenthe wonen relatief veel ouderen, daar slaat de koopkrachtdaling dus extra toe.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil de armoede onder kinderen aanpakken, maar komt er ook aandacht voor de senioren? Stille armoede is een sluipmoordenaar. Zo mag je geen 100 worden!

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2022 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X