Jongere en mentor werken samen aan een doel dat de jongere wil bereiken.

Meer zicht op je geld met KANS 050

13 november 2015

Mentorprogramma KANS 050 biedt jongeren tussen 14 en 23 jaar de mogelijkheid om met hulp van een vrijwillige mentor meer grip op hun geld te houden. Aanleiding zijn signalen dat geldproblemen steeds vaker de reden zijn waarom jongeren (tijdelijk) stoppen met hun opleiding en dat het aantal jongeren dat zich aanmeldt bij de schuldhulpverlening groeit.  

Bij KANS 050 krijgen jongeren een persoonlijke mentor, die ze regelmatig ontmoeten. Jongere en mentor werken samen aan een doel dat de jongere wil bereiken. Dat kan een doel zijn op financieel gebied, bijvoorbeeld ‘ik wil beter met m’n geld omgaan’ of ‘ik wil op mezelf gaan wonen, zonder in de schulden te komen’. De mentor stimuleert de jongere dan om zijn financiële situatie op een rij te zetten en na te gaan wat er verbeterd kan worden. De mentor geeft tips en denkt mee. Hij of zij is een getrainde vrijwilliger, met speciale belangstelling voor en kennis van geldzaken. De jongere is en blijft zelf verantwoordelijk voor zijn financiële keuzes en zijn gedrag.

Melissa bracht haar financiën op orde  

Melissa is één van de jongeren die bij KANS 050 aanklopte met vragen op financieel gebied. Ze had schulden en kon niet goed rondkomen. Samen met haar mentor Nynke heeft ze in een paar maanden haar financiën op orde gebracht. Ze maakte een overzicht van haar inkomsten en uitgaven. Als ze naar een instantie moest bellen overlegde ze met Nynke hoe ze dat het best kon aanpakken. En verder hadden ze gewoon leuk contact met elkaar. Mede door de ervaring met Melissa heeft KANS 050 het plan opgevat om meer jongeren te ondersteunen bij geldzaken. De provincie Groningen vond dat een goed idee en heeft KANS 050 hiervoor subsidie toegekend.

Onderzoek

Onderzoek van NIBUD bevestigt dat financiën voor veel jongeren een uitdaging vormen. Vaak is sprake van gebrek aan kennis, maar ook een te gemakkelijke houding tegenover geldzaken is een factor. Zo houden jongeren vaak geen financiële administratie bij. Een onderzoek van CMO STAMM uit Groningen laat een andere kant van het verhaal zien, namelijk de bureaucratie waarin jongeren terecht komen als ze uitleg willen over de regels van allerlei instanties of hulp bij een financieel vraagstuk. De onpersoonlijke werkwijze, de ingewikkelde procedures en de wachttijden waarmee ze dan geconfronteerd worden zijn niet bepaald behulpzaam. KANS 050 verwacht jongeren ook daarbij te kunnen ondersteunen en zo te voorkomen dat kleine financiële knelpunten uitgroeien tot aanzienlijke geldproblemen.

Aanmelding

Jongeren tussen 14 en 23 jaar uit de provincie Groningen die graag gebruik willen maken van de financiële ondersteuning van KANS 050 kunnen zich aanmelden via de site KANS050.nl of via WhatsApp op nummer 06 105 643 18.

Contact

KANS 050 is een mentorprogramma van MJD, Noorderpoort, Alfa-college en CMO STAMM.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

groepsfoto van de excursie van Weekendschool Oldambt naar het Groninger Museum

Onbetaalbaar

5 april 2018

© 2019 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring

X