Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Wat opvalt is dat één op de vijf Groningers zich niet serieus genomen voelt door de overheid. Ze willen dat de overheid een oplossing vindt voor de onveiligheidsgevoelens en geleden schade.

Aardbevingen in Groningen, wat zijn de ervaringen van burgers? // Groninger Panel

11 maart 2015

Aanleiding

De afgelopen jaren is de provincie Groningen getroffen door kleine en grote aardschokken als gevolg van gaswinning. Deze aardbevingen zorgen voor veel onrust onder de inwoners van Groningen. Het gaat dan niet alleen om de daadwerkelijke schade aan woningen, maar ook op gevoelens van welbevinden. Dit onderzoek geeft inzicht in de ervaringen die Groningers hebben met de aardbevingen.

Aanpak

In juni 2014 zijn leden van het Groninger Panel gevraagd naar hun ervaringen met de aardbevingen. In totaal hebben ruim 1.100 panelleden verspreid over de provincie Groningen meegedaan aan het onderzoek.

Resultaten

Bijna de helft van alle panelleden van 18 jaar en ouder heeft een aardbeving gevoeld. Wel blijkt dat met name in het noordoosten van de provincie aardbevingen gevoeld worden. Relatief veel burgers bleven rustig direct na een aardbeving, maar ook emoties als angst en machteloosheid kwamen veel voor. Veel inwoners van de provincie Groningen zijn ongerust over de kracht van volgende bevingen. Dit is vooral het geval bij bewoners die al woningschade hebben als gevolg van de aardbevingen.
Wat opvalt is dat één op de vijf Groningers zich niet serieus genomen voelt door de overheid. Ze willen dat de overheid een oplossing vindt voor de onveiligheidsgevoelens en geleden schade. Ook verlangen zij dat de overheid invloed uitoefent op gaswinning, de oorzaak van het probleem. Vertrouwen in de overheid speelt een grote rol volgens het onderzoek, want hoe beter de vertrouwensband is hoe hoger de veerkracht van burgers na rampspoed blijkt te zijn.

Aardbevingen in Groningen, wat zijn de ervaringen van burgers?

Gezondheid en welbevinden net zo belangrijk als aardbevingsschade? 

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X