Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Al meer dan 550 jongeren hebben hun zelfvertrouwen vergroot, geleerd hun huiswerk te plannen, een passende stage gevonden, hun diploma gehaald, financiële problemen overwonnen of meer vertrouwen in de toekomst gekregen.

Mentorprogramma KANS 050

26 juni 2017

Aanleiding

Jongeren ontwikkelen hun identiteit en zoeken hun plek in de samenleving. Het behalen van een startkwalificatie (op mbo, havo of vwo) is daarbij een belangrijke mijlpaal. Met een persoonlijke mentor kunnen jongeren op school en daarbuiten vaak meer bereiken dan zijzelf en hun omgeving voor mogelijk hielden. Dit geldt zeker voor jongeren die veel tegenslagen hebben te verwerken en voor jongeren die weinig steun ondervinden van hun ouders.

Uitdaging

KANS 050* biedt jongeren uit de stad en de provincie Groningen de mogelijkheid zich een jaar lang te laten ondersteunen door een persoonlijke mentor die los staat van hun school, hulpverleningsinstelling etc. KANS 050 richt zich met name op jongeren vanaf 14 jaar die op het (v)mbo zitten of hebben gezeten.

KANS 050 is door het Oranje Fonds geselecteerd als ‘master in mentoring’. Samen met vier andere masters zet KANS 050 zich ervoor in dat meer jongeren in Nederland een mentor kunnen krijgen via een mentorprogramma van goede kwaliteit.

Aanpak

KANS 050 ondersteunt jongeren op een manier die zij prettig vinden. Jongeren waarderen vooral dat hun mentor ervoor hen is als vertrouwenspersoon en luisterend oor, en dat de ondersteuning door de mentor is gericht is op kansen en mogelijkheden (en niet op het uitdiepen van problemen). De mentoren van KANS 050 hebben de opdracht het eigen probleemoplossend vermogen van jongeren aan te boren en te doen ontwikkelen.

KANS 050 functioneert dankzij vrijwillige inzet van meer dan 150 personen en goede samenwerking met onder meer onderwijs, leerplicht, jeugdzorg en jongerenwerk.

Resultaat

Al meer dan 550 jongeren uit stad en provincie Groningen hebben een mentor van KANS 050 gehad. Zij hebben hun zelfvertrouwen vergroot, geleerd hun huiswerk te plannen, een passende stage gevonden, belangrijke keuzes gemaakt, hun diploma gehaald, nieuwe contacten gelegd, de relatie met hun ouders verbeterd, financiële problemen overwonnen en/of meer vertrouwen in de toekomst gekregen. Ze staan nu steviger in hun schoenen.

Via KANS 050 hebben al honderden vrijwilligers zich op een leuke en leerzame manier ingezet. KANS 050 slaagt erin veel jonge vrijwilligers (20-35 jaar) aan te trekken, die eerder nog geen vrijwilligerswerk deden. KANS 050 is een goed georganiseerd mentorprogramma dat voortdurend werkt aan kwaliteitsverbetering. Kennis vergaren (via onderzoek, eigen ervaring en ervaring van derden) en kennis delen staan hoog in het vaandel.

* Mentorprogramma KANS 050 is in de loop van 2018 samengegaan met het Drentse Mentor4You. De nieuwe naam van het mentorprogramma is KANS Mentoring. CMO STAMM was penvoerder van het samenwerkingsverband KANS 050 en draagde met name bij aan voorlichting, kennisdeling, fondswerving en kwaliteitsbevordering. De overige leden van het samenwerkingsverband waren: MJD, Noorderpoort en Alfa-college. Ook met Torion (Haren) en SW&D en ASWA (Delfzijl-Appingedam-Loppersum) werd nauw samengewerkt. Sinds 1 januari 2019 is CMO STAMM niet meer bij dit mentorprogramma betrokken.

www.kans050.nl

logo mentorprogramma KANS 050

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X