Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De medewerkers werken out-reachend en zijn gemakkelijk toegankelijk voor de doelgroep, omdat ze op plekken werken, waar de doelgroep zich bevindt.

Voorpost gezondheidszorg // provincie Groningen en diverse gemeenten

4 maart 2015

Aanleiding

In 2003 ging de ontwikkeling van de Voorpost Gezondheidszorg van start in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het gaat om een driejarig project met als doel de weg naar de zorg-, hulp- en dienstverlening te effenen voor mensen van allochtone afkomst door het voorkomen, verhelderen of oplossen van communicatieproblemen in de hulpverleningsrelatie. Daarnaast biedt de Voorpost Gezondheidszorg ondersteuning aan instellingen en organisaties die de effectiviteit van hun interculturele zorg-, hulp- en dienstverlening willen verbeteren.

Aanpak

De Voorpost Gezondheidszorg is geen nieuwe voorziening, maar een manier van werken, waarin een zorgconsulent samenwerkt met vrijwillige intermediairs. Zij geven informatie, advies en ondersteuning aan bewoners bij het zoeken naar en vinden van de juiste hulp-, zorg- en dienstverlening. De medewerkers werken out-reachend en zijn gemakkelijk toegankelijk voor de doelgroep, omdat ze op plekken werken, waar de doelgroep zich bevindt (zoals school, wijkcentrum). Zij kennen de cultuurverschillen en spreken de taal van de doelgroep. Daarnaast ondersteunen zij beroepskrachten bij problemen op het gebied van communicatie- en het omgaan met cultuurverschillen.

Voorpost gezondheidszorg is aanvankelijk gestart in Hoogezand-Sappemeer, maar heeft navolging gekregen in onder andere Veendam, Delfzijl en Leeuwarden.

Voorpost gezondheidszorg

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X