Burgerkracht en overheidsparticipatie

Bewonersinitiatieven en vrijwillige inzet.

Actieve inwoners ontwikkelen talloze bruisende initiatieven. Doordat mensen van dichtbij zien wat nodig is in hun omgeving, ontstaan vaak slimme ideeën en krachtige oplossingen. We zien mooie voorbeelden van mensen die hun wijk socialer, mooier of duurzamer maken. Tot initiatieven die gemeenten uitdagen om daadwerkelijk taken over te nemen (right to challenge).

CMO STAMM ondersteunt actieve burgers met veel plezier bij het realiseren van hun initiatieven. Dat doen we omdat we geloven dat initiatieven van mensen zelf grote impact kunnen hebben. We brengen initiatiefnemers en de juiste partners bij elkaar. Wanneer ze niet dezelfde taal spreken, helpen wij met de vertaalslag. Samen met inwoners ontwikkelen we hun droomscenario en maken we concrete plannen met aandacht voor juridische, fiscale en financiële aspecten. In Groningen faciliteren wij vanuit onze provinciale taak bovendien het netwerk van lokale steunpunten voor vrijwilligerswerk. Naast uitwisseling van kennis en deskundigheidsbevordering ondersteunen wij de ontwikkeling van innovatieve aanpakken voor het vrijwilligerswerk van de toekomst.

Deel deze pagina.

Uitgelicht.

Jongeren in Drenthe bedenken hun eigen zomerprogramma

In een aantal Drentse gemeenten kunnen jongeren deze hele zomer genieten van zelfgekozen activiteiten. Drentse gemeenten en partners zijn van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Lees verder

Kracht van de samenleving zit in verbondenheid tussen mensen

De coronacrisis laat heel duidelijk zien waar de kracht in onze samenleving zit. Die kracht zit hem in de prachtige initiatieven om elkaar te steunen in deze tijd. Burgerinitiatieven versterken de eigen leefomgeving.

Lees verder

Netwerk Zorginitiatieven Drenthe

‘Zorginitiatieven’ ontwikkelen nieuwe vormen van wonen en zorg. Hiermee leveren ze een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan goede gezondheid, betaalbare zorg en behoud van voorzieningen op het platteland.

Lees verder

Blue Zone Dorado: Zorgneutraal wonen

Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In de gemeente Noordenveld heeft een groep van negen bewoners bedacht dat ze vitaal oud willen worden. Met elkaar. En met de nodige privacy.

Lees verder

Huis-aan-huisdienstverlening dorpscoöperatie de Brug als reactie op corona

Dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen biedt de inwoners van Gasselternijveen service in tijden van crisis. Zo ook tijdens de Coronacrisis.

Lees verder

Communicatietips voor initiatieven en vrijwilligersorganisaties

Hoe kun je je nog steeds inzetten voor kwetsbaren in je netwerk? Wat zijn handige nieuwe manieren om elkaar te blijven spreken zonder elkaar fysiek te ontmoeten? Een aantal tips op een rij.

Lees verder

Kennisbank.

Nieuwsbrief.

Wij zijn gek op kennis delen en houden je graag op de hoogte met blogs, nieuws en projecten rondom actuele maatschappelijke thema’s. Ook de nieuwsbrief in je mailbox? Meld je hier aan.

Volg ons.

© 2020 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring

X