Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Maurice de Greef, onderzoeker Uni van Maastricht: Drenthe kan trots zijn op de samenwerking met ruim tachtig partijen in het Bondgenootschap 'Naar een geletterd Drenthe'.

Week van de alfabetisering

20 september 2019

De landelijke Week van de Alfabetisering vond dit jaar plaats van 9 tot 15 september. In deze week was er ook in Drenthe extra aandacht voor laaggeletterdheid. In Drenthe zijn meer dan 45 duizend mensen die moeite hebben met lezen of schrijven. Dit komt neer op circa 11% van alle volwassenen. In Nederland zijn dit 2.5 miljoen mensen.

Drentse Taalheldenprijs

Tijdens de start van de week van de alfabetisering werden op maandagavond 9 september de winnaars van de Drentse Taalheldenprijzen bekendgemaakt. Het team Abracadabra uit Hoogeveen is één van de drie winnaars van de Drentse Taalheldenprijs. Ook het Team HR De Groot Installatiegroep uit Emmen en Team Juf Wilhelmina uit Coevorden vielen in de prijzen. Team Abracadabra bestaat uit (voormalig) laaggeletterden die zich als taalambassadeur inzetten om informatiebrieven van overheden, organisaties en bedrijven te beoordelen op heldere taal. Hun boodschap is om zo kort mogelijke zinnen te gebruiken, makkelijke woorden en de kern van de brief bovenaan te zetten. CMO STAMM begeleidt het team Abracadabra. Afgelopen mei wonnen zij ook al de publieksprijs bij de landelijke wedstrijd ‘Vanzelfsprekend’ van Tel Mee met Taal.

Film team Abacradabra (duur: 3 minuten) om te bekijken en te delen

Bondgenootschap Naar een geletterd Drenthe

Volgens Maurice de Greef, onderzoeker Uni van Maastricht, kunnen we trots zijn op de samenwerking met ruim tachtig partijen in het Bondgenootschap ‘Naar een geletterd Drenthe’ vertelde hij in een interview met RTV Drenthe op 10 september. Het bondgenootschap heeft de ambitie om minimaal 10% van de laaggeletterden bereiken en te ondersteunen op weg naar een geletterd Drenthe. Op het kennisplatform www.naareengeletterddrenthe.nl, onderdeel van Trendbureau Drenthe, is in beeld hoe Drenthe er voor staat. Zowel de samenwerkingsmonitor als de impactmeting staat hier beschreven. In oktober worden tijdens drie regionale werksessies de onderzoeksresultaten vertaald naar concrete actieplannen.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X