Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De methodiek stelt bestuurders en beleidsmakers in staat om op simpele, maar effectieve wijze de stem van toekomstige generaties mee te nemen in hun beslissingen en beleidsinterventies.

Workshops Brede Welvaart later: hoe maak je nú goede keuzes met het oog op de toekomst?

11 juni 2024

Hoe kun je als bestuurder of beleidsmaker rekening houden met de stem van toekomstige generaties, zodat jij nu beslissingen kunt nemen met het oog op de Brede Welvaart van later? CMO STAMM biedt twee type workshops aan die beleidsmakers helpen om antwoord te geven op deze vraag. We ondersteunen jouw organisatie graag bij dit vraagstuk met deze workshops.

Toekomstscenario’s als methodiek om langetermijneffecten van brede welvaart in beeld te brengen

Op basis van toekomstscenario’s ontwikkelde CMO STAMM in het afgelopen jaar een methodiek om beleidsmakers te ondersteunen om deze langetermijneffecten voor de brede welvaart in beeld te brengen. Deze methodiek stelt bestuurders en beleidsmakers in staat om op simpele, maar effectieve wijze de stem van toekomstige generaties mee te nemen in hun beslissingen en beleidsinterventies.

We bieden 2 type workshops aan:

Workshop 1: Hoe denken inwoners in jouw regio over hun toekomst, bijvoorbeeld n.a.v. een beleidsinterventie?
Doelgroep: inwoners
Tijdsduur: circa 2 uur

In deze workshop draait het allemaal om de stem van de inwoners. In groepjes denken inwoners na over de positieve en negatieve effecten van verschillende toekomstscenario’s op de acht dimensies van brede welvaart.

Op basis van deze workshop deden we bijvoorbeeld onderzoek naar de positieve en negatieve effecten van een mogelijke Lelylijn op de brede welvaart van inwoners op verschillende plekken langs één van de mogelijk tracés. Lees hier meer informatie over dit onderzoek.

Workshop 2: Hoe kun je als beleidsmaker of bestuurder nu keuzes maken met het oog op de toekomst?
Doelgroep: beleidsmakers of bestuurders
Tijdsduur: circa 2 uur

Deze workshop is specifiek voor beleidsmakers en bestuurders. Deelnemers leven zich middels personakaarten in op een toekomstscenario. In groepjes brengen zij in beeld wat de positieve en negatieve effecten zijn van dit toekomstscenario, en identificeren de beleidskeuzes die aan dit scenario ten grondslag lagen. We bespreken tijdens de workshop ook wat we als beleidsmaker of bestuurder nu kunnen doen om bepaalde scenario’s te voorkomen of juist daar naartoe te bewegen.

Deze workshop hebben we bijvoorbeeld ingezet voor de provincie Drenthe tijdens een werksessie over de nieuwe omgevingsvisie 2040. Maar ook voor de provincie Groningen in de training Brede Welvaart later voor provinciale beleidsmakers.

Geïnteresseerd?

Is jouw organisatie geïnteresseerd in het volgen van één van onze zakelijke incompany workshops? Of willen jullie sparren over de ontwikkeling van brede welvaart? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag! Meld je dan aan via Aleid Brouwer, bijzonder hoogleraar Brede welvaart en onderzoeker. Dit kan per mail: a.brouwer@cmostamm.nl. Ook voor vragen over de workshops kun je bij Aleid terecht.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X