Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De toekomst ziet er veelkleurig uit, als het aan de Damsters ligt.

Bruisende Burgertop Appingedam

17 maart 2016

Op zaterdag 20 februari kwamen ruim 200 mensen bij elkaar voor de Burgertop in Appingedam. De jongste deelnemer was 16 jaar, de oudste 87! De burgertop was een idee van de gemeenteraad.  Het was een bruisende bijeenkomst, die veel enthousiasme en ideeën opleverde voor de toekomst van de stad.

Met de organisatie van de burgertop wil de gemeenteraad de burgerkracht en de contacten met de burgers in Appingedam verder versterken. Goede contacten die belangrijk zijn als in de toekomst het gemeentebestuur van Appingedam mogelijk opgaat in een groter geheel.

CMO STAMM heeft advies gegeven bij de voorbereiding en inrichting van de Burgertop en was samen met de griffier verantwoordelijk voor de procesbegeleiding bij de uitvoering.

Burgertop

Een Burgertop is een initiatief om in één dag met een groep burgers een agenda of een plan voor een stad of dorp te maken. Het idee komt uit België, waar David van Reybroek het initiatief nam voor een Burgertop toen het anderhalf jaar duurde voor er een nieuw kabinet werd gevormd. De deelnemers aan een Burgertop worden door loting geselecteerd. Ze zetten met elkaar op één dag al hun denkkracht en creativiteit in voor de toekomst van hun stad. Tafelgesprekken in kleine groepen leveren inspirerende sessies en frisse ideeën op. Over de ideeën wordt gestemd. Zo ontstaat een agenda voor de stad, volledig gedragen door bewoners. Een Burgertop is een bruisend fenomeen en een schitterend alternatief voor meer gangbare vormen van plannen maken.

Toekomst

De toekomst ziet er veelkleurig uit, als het aan de Damsters ligt. Een greep uit de meest populaire (veelgestickerde) wensen: een ontmoetingsplek voor jongeren, in het algemeen meer aandacht voor jongeren (“We willen niet in een stad wonen met alleen maar ouderen”), meer groen en recreatiemogelijkheden, een bereikbaar ziekenhuis, een energieneutrale stad, bereikbare en betaalbare zorg, voldoende werkgelegenheid, een bruisende stad met evenementen, een mooi historisch centrum, behoud van onderwijs en andere voorzieningen.

Een belangrijke vraag was ook: hoe kunnen we samen vorm geven aan wat we willen? Wat kunnen burgers zelf doen, hoe kan de gemeente daarbij helpen? En in een nieuwe, grotere gemeente? Er kwam een lawine aan ideeën uit, soms al heel concreet, soms ook meer als ideaalbeeld neergezet. Veel mensen blijken graag actief te willen zijn, meestal rond een bepaald onderwerp.

De top was een succes!! Een aantal reacties:
“Mensen kenden elkaar niet, maar wisselden adressen uit om elkaar in de toekomst op te zoeken.”
“Mensen willen best wat doen, maar dan moet het praktisch zijn.”
“Positieve, constructieve sfeer.”
“Gisteravond had ik er spijt van dat ik me had opgegeven. Mijn vrouw zei dat ik wel moest gaan. Nu ben ik blij dat er ben!”
“We zijn erg benieuwd of we iets terugzien van onze ideeën.”

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X