Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Armoede

Aanpak van armoede.

De route uit armoede is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat hulp- en dienstverlening goed aansluit bij de persoonlijke situatie. Gelukkig biedt het reguliere aanbod van hulp- en dienstverlening voor de meeste inwoners effectieve oplossingen. Maar voor sommige inwoners helpen bestaande regelingen niet. In deze gevallen is er maatwerk nodig. Dit is een oplossing op maat die aansluit bij de specifieke situatie van de inwoner. Zo kan de juiste hulp voor een duurzame oplossing toch geboden worden. Ook bespaart maatwerk hoge maatschappelijke kosten.

Om armoede effectief aan te pakken is het cruciaal om stress-sensitief te werken. Armoede gaat vaak gepaard met langdurige stress. Dit maakt het moeilijk om verder te kijken dan de korte termijn. Wanneer hulpverleners hier aandacht voor hebben, kunnen zij betere hulp bieden.

Ervaringsdeskundigen spelen een belangrijke rol in de aanpak van armoede. Zij gebruiken hun eigen ervaring met armoede of sociale uitsluiting om anderen te helpen. Door hun ervaring weten zij hoe het is om met armoede te leven. Zo helpen zij bij het overbruggen van de kloof tussen leef- en systeemwereld.

CMO STAMM zet zich in voor een duurzame en effectieve aanpak van armoede door kennis te delen. Hiervoor onderzoeken we wat er speelt, monitoren we trends in Groningen en Drenthe, en zoeken we uit wat werkt en niet werkt. We begeleiden processen, creëren verbinding tussen partners in het veld en rusten professionals toe om inwoners nog beter te helpen. Dit doen we bijvoorbeeld door webinars en conferenties te organiseren, innovatieve projecten aan te jagen en project- en programmamanagement.

Deel deze pagina.

Uitgelicht.

Nieuwe editie Sterke Verhalen

Goed bedoeld beleid gericht op het ondersteunen van mensen in armoede kan anders uitpakken dan bedoeld. Hoe we naar het probleem armoede kijken, past vaak niet bij hoe mensen het ervaren. Sterke Verhalen laat mensen met ervaring in armoede zélf aan het woord.

Lees verder

Onderzoek naar overerfbare armoede afgerond: maatwerk en langetermijnplanning belangrijk

Uit onderzoek van de RUG naar het ontstaan en voortduren van generatiearmoede blijkt dat maatwerk en langetermijnplanning nodig zijn om overerfbare armoede in de Veenkoloniën te doorbreken.

Lees verder

Menukaart met zeven pijlers Dynamische Leeromgeving Alliantie van Kracht

Bekijk de menukaart van de Dynamische Leeromgeving voor de visie van de Alliantie van Kracht op leren en voor meer informatie.

Lees verder

Samen aan de slag voor minder armoede in Hoogeveen

Wat is er nodig om armoede terug te dringen in Hoogeveen? Die vraag stond centraal op de armoedeconferentie Iedereen doet mee op 9 december 2022.

Lees verder

Aanpak energiearmoede – Afwegingsmodel en best practices

Welke aanpak werkt om inwoners die in de problemen komen door energiearmoede te ondersteunen? Een afwegingsmodel met 4 strategieën voor het formuleren van een aanpak van energiearmoede bij huishoudens.

Lees verder

Werkplaats Schouders Eronder Emmen over energiearmoede

Afgelopen najaar startte de gemeente Emmen met een Werkplaats Schouders Eronder over energiearmoede. Dit is een werkvorm van maximaal acht bijeenkomsten waarin lokale en regionale ketenpartners samen werken aan een vraagstuk.

Lees verder

Nieuwsbrief.

Wij zijn gek op kennis delen en houden je graag op de hoogte met blogs, nieuws en projecten rondom actuele maatschappelijke thema’s. Ook de nieuwsbrief in je mailbox? Meld je hier aan.

Volg ons.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X