Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Partijen die met of voor jongeren werken in de provincie Groningen nodigen we nadrukkelijk uit met ons samen op te trekken.

Grote veerkracht van Groningse jonge mantelzorgers

5 juni 2020

De veerkracht van jonge mantelzorgers in de provincie Groningen lijkt groot. Dat blijkt uit een ronde langs de leden van het provinciale kernteam Jonge MantelZorgers (JMZ) Groningen. “We leven in een geografisch gebied waar we met elkaar de ruimte hebben en waar we ook naar elkaar omzien.” We dagen nieuwe samenwerkingspartners uit om kennis te delen, van elkaar te leren en om de ondersteuning aan 0-25 jarigen in de provincie Groningen te optimaliseren. Doe je mee?

Landelijke campagne Deel je Zorg

Deze week start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport de campagne ‘Deel je zorg’ om jonge mantelzorgers aan te moedigen over de zorg te praten. Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. In hun beleving groeien ze ‘gewoon’ op met een langdurig ziek familielid, zoals een broer/zus, een ouder of een inwonend familielid met een:

  • chronische zieke;
  • verstandelijke of lichamelijke beperking;
  • psychische problematiek;
  • of een verslavingsproblematiek.

Als deze jongeren vragen hebben, vinden ze het lastig om de juiste informatie en steun te vinden. Het ministerie van VWS werkt samen met de VNG, MantelzorgNL en de landelijke Alliantie jonge mantelzorg om dit te verbeteren. Vanaf de eerste week van juni, de landelijke Week van de jonge mantelzorger, kan iedereen die lokaal jonge mantelzorgers wil bereiken gebruik maken van de toolkit op de website Deel je Zorg. In de provincie Groningen zijn meerdere leden van het provinciale kernteam JMZ lid van de landelijke Stichting JMZ Pro. Dit is het landelijk netwerk voor en door professionals betrokken bij de ondersteuning van jonge mantelzorgers en/of hun gezinnen en één van de partners binnen de Alliantie jonge mantelzorg.

JMZ Groningen in coronatijd

Vraag je jonge mantelzorgers hoe het met hen gaat, dan luidt hun antwoord in de provincie Groningen steevast: “goed”. Ook in deze coronatijd. Hun wereld veranderde wel, want scholen gingen dicht, ouders werkten thuis en er kwamen ineens extra zorgen bij. Want wat gebeurt er als iemand in het gezin besmet wordt? Wat als ouders hun baan verliezen? In de provincie Groningen zijn er wel degelijk voorbeelden bekend van jonge mantelzorgers die zich ineens extra zorgen maken. Zo gingen Twan en Nijs uit de Stad op 11 mei jongstleden nog niet naar school om hun moeder te beschermen, zie ook het artikel in Trouw. Ook in andere gemeenten zijn voorbeelden bekend bij de leden van het kernteam JMZ Groningen.

Normaal gesproken zouden de lokale ondersteuners, direct naar de jongeren toegaan. Sinds maart is dat echter anders. Er is daarom stevig ingezet op het versterken van de samenwerking met bijvoorbeeld jongerenwerkers, zodat de online middelen snel tot de beschikking kwamen. Het buurtwerk in de wijk werd ingeschakeld en ook de telefoon bood uitkomst voor persoonlijk contact (videobellen en WhatsApp). De lokale ondersteuners hebben zo direct contact met de doelgroep kunnen behouden. Toch vragen we ons als provinciaal kernteam JMZ Groningen af of jongeren misschien niet te snel zeggen dat het goed met hen gaat.

Een hart met zorg: we versterken elkaar

Samenwerking met het onderwijs is essentieel om signalen goed in te kunnen schatten. Nu de scholen weer open zijn of gaan, is dat een uitgelezen moment om juist deze samenwerking met elkaar aan te gaan! Maar ook andere partijen die met of voor jongeren werken in de provincie Groningen nodigen we nadrukkelijk uit met ons samen op te trekken. CMO STAMM coördineert het kernteam en de echte slagkracht zit bij de lokale leden van het team: de buurtwerkers, jongerenwerkers, vertegenwoordigers van gemeente, Wetenschapswinkel (UMCG) en de jonge mantelzorgers zelf.

Gezamenlijk willen we ervoor zorgen dat:

  1. jongeren en professionals/vrijwilligers het begrip jonge mantelzorg kennen;
  2. zij jonge mantelzorgers herkennen + erkennen;
  3. jonge mantelzorgers ontlast kunnen worden als ze daar behoefte aan hebben (ondersteuning).

Inspirerende activiteiten in de provincie Groningen

Ondanks de huidige coronamaatregelen zijn er lokaal nog volop activiteiten voor jonge mantelzorgers. We noemen er hieronder een paar:

JMZ-goodiebag in gemeente Groningen

In de eerste week van juni is de jaarlijkse landelijke Week van de Jonge Mantelzorger. Een collectieve beweging naar bewustwording voor meer her- en erkenning van Jonge Mantelzorgers. Dit jaar loopt alles anders. Daarom heeft Humanitas Jonge Mantelzorgers een leuke actie bedacht. Ken je een jonge mantelzorger in de gemeente Groningen, dan kon je de jongere aanmelden en werd er in die week een JMZ-goodiebag met leuke verrassingen bij de jonge mantelzorger aan huis bezorgd. Meedoen aan deze actie was kosteloos.

Levend bingo Westerkwartier

In de gemeente Westerkwartier organiseert Sociaal Werk De Schans een levend bingo in de eerste week van juni. Een hilarisch spel waarin jonge mantelzorgers online groepjes vormen. Elk groepje krijgt een Bingo kaart met 24 getallen tussen de 0 – 75. De spelleider roept getallen op en noemt daarbij ook een voorwerp. Dit voorwerp moet door iemand in de groep zo snel mogelijk gezocht worden en op het nummer gelegd worden dat omgeroepen is. Dit lijkt gemakkelijker dan het is, want waar vind je bijvoorbeeld een lieveheersbeestje? En als je deze gevonden hebt, wie zegt dat het beestje op het juiste nummer blijft zitten?

Inwonersinitiatief Stichting Kinderactiviteiten Pekela

Op de Facebookpagina van Stichting Kinderactiviteiten Pekela is kort voor de Week van de Jonge Mantelzorger (1-7 juni) een enquête online gegaan om te kijken waar jonge mantelzorgers behoefte aan hebben en wat zij nodig hebben. Kinderactiviteiten heeft hierbij de samenwerking opgezocht met Stichting Welzijn De Badde. De enquête is volledig anoniem en kan snel worden ingevuld. De stichting Kinderactiviteiten is reuze benieuwd hoeveel kinderen/jongeren zullen reageren.

JMZ Game in het Hogeland

Een game, speciaal voor jonge mantelzorgers, georganiseerd door Mensenwerk Hogeland op vrijdag 22 mei: wie is het snelst? Jonge mantelzorgers konden zich aanmelden bij de welzijnsorganisatie met een appje, ze ontvingen een link om in te bellen via een videoverbinding. Vervolgens kregen ze allerlei leuke opdrachten die ze het snelst moesten uitvoeren. Jongeren streden tegen elkaar en de winnaar won een cadeaubon van twintig euro.

Andere invulling jaarlijkse vakantieweek

Lokale organisaties in de provincie Groningen organiseren vaak 1 keer per jaar een vakantie of uitje. Deze kunnen door de huidige coronaregels fysiek niet doorgaan, maar via online manieren is er vaak meer mogelijk dan we denken. In de provincie leven verschillende online ideeën om deze uitjes door te laten gaan in een andere vorm: bijvoorbeeld ‘s morgens gezamenlijk inloggen en beginnen met ochtendgymnastiek, vervolgens een aantal challenges krijgen waarmee je de dag kan vullen, ’s avonds weer inloggen om te kijken wie de winnaar van de dag is en hoe de dag is verlopen.

Meer informatie of met ons samenwerken?

Neem contact op met Rika Ringersma, adviseur en coördinator kernteam JMZ Groningen

Logo JMZ Jonge Mantelzorg Groningen

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X