Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De hamvraag: wat voor beelden en verwachtingen hebben burgers en gemeenten van elkaar?

Check your reality!

1 november 2015

Dat burgers en overheden in een nieuwe relatie met elkaar staan, weten we nu wel. De beleidsnotities schetsen prachtige vergezichten. Actieve burgers zien hun kansen schoon. Iedere gemeente heeft wel een paar mooie casussen om de toekomstmuziek mee op te luisteren.

Goed en wel, maar wie inzoomt op de concrete invulling van de ambities, ziet ook dat het nog een grote zoektocht is. Hoe zet je de eerste stap? Welke belemmeringen zitten de nieuwe relatie in de weg? CMO STAMM en het Sociaal Planbureau Groningen gaan het onderzoeken.

Reality check

Het onderzoek start deze maand in de provincie Groningen. De hamvraag: wat voor beelden en verwachtingen hebben burgers en gemeenten van elkaar? Alle Groninger gemeenten en een panel van 3.300 burgers buigen zich over vragen als: hoe kijk je aan tegen de veranderingen, vind je de ambities haalbaar, moet de gemeente altijd het toezicht bewaren op burgerinitiatieven, betrekt jouw gemeente haar burgers voldoende, is het makkelijk om met elkaar samen te werken?

Uitkomst

Iedere provincie is anders, maar uit vergelijkbare onderzoeken in andere provincies blijkt op sommige punten een opvallend grote mismatch. Gemeenten en burgers kunnen radicaal verschillend aankijken tegen de zegeningen en uitdagingen van burgerkracht. Een reality check is dan ook geen overbodige luxe. Het is moeilijk uit de startblokken te komen als de verwachtingen – vaak onbewust – te ver uit elkaar liggen. Misschien is de eerste stap wel dat je hier juist wel zicht op hebt.

Benieuwd naar de realiteit in Groningen? Klik hier voor de uitkomst

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X