Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Vrijwilligers maken Groningen een fijnere provincie om in te wonen.

Duizenden vrijwilligers in Groningen worden bedankt

8 december 2023

Alle organisaties in Groningen die draaien op vrijwilligers konden afgelopen maand speciaal ontworpen Groningse bedankkaartjes bestellen. Het initiatief Vrijwilligers Groningen stelde deze kaarten gratis beschikbaar. Op de Nationale Dag van de Vrijwilligers (7 december) werden ruim 4.000 vrijwilligers bedankt voor hun waardevolle inzet voor onze provincie. Vele anderen ontvingen al waardering met een plekje op de digitale Wall of fame van vrijwilligers.

Vrijwilligers in het zonnetje: fysiek kaartje of digitale Wall of fame

In Groningen draaien veel verenigingen, initiatieven en projecten op vrijwilligers. Denk aan een fietsmaatje voor een mindervalide buurtgenoot, coachen van een jeugdteam bij de sportclub, opknappen van een kinderkamer van een minimagezin, organiseren van een tweedehands kledingmarkt, belangenbehartiging van (sociale) huurders, koffie schenken aan dorpsgenoten in het dorpshuis, etc. Al deze vrijwilligers maken Groningen een fijnere provincie om in te wonen. Op de Dag van de Vrijwilliger zetten veel organisaties zich in om deze mensen extra in het zonnetje te zetten. Ruim 4.000 vrijwilligers vonden 7 december een speciaal ontworpen Gronings bedankkaartje in hun brievenbus. Vele anderen kregen de afgelopen weken een plekje op de digitale Wall of fame voor vrijwilligers. Kaarten kunnen tot eind december worden besteld via vrijwilligersgroningen.nl/bedankt.

Een aantal vrijwilligers werden extra in het zonnetje gezet. De aftermovie geeft een indruk van de Dag van de Vrijwilliger 2023 in Stad en provincie Groningen.

Cijfers vrijwilligerswerk in Groningen

Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel vrijwilligersorganisaties het zwaar hebben. Grootste uitdaging in Groningen is het vinden van bestuursleden (69%). Jongeren verleiden voor vrijwilligerswerk is eveneens een pittige taak (68%). Een meerderheid (51%) van de verenigingen staat open voor bestuursvernieuwingen om het vrijwilligerswerk aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor o.a. jongeren en nieuwkomers. Vrijwilligers in Groningen die recentelijk zijn gestopt met hun vrijwillige inzet geven aan zich niet meer te willen binden (27%) of geen tijd meer te hebben (27%). Al langere tijd neemt het aantal vrijwilligers af en neemt de werkdruk van huidige vrijwilligers toe, blijkt ook uit een recente rondgang van OOG TV.

Vrijwilligers Groningen

De organisaties achter Vrijwilligers Groningen vinden het belangrijk om mensen die zich inzetten als vrijwilliger in het zonnetje te zetten. Ook geven zij advies en ondersteuning op maat en organiseren ze kennis- en leersessies op allerlei onderwerpen voor de besturen en vrijwilligers. De waarderingscampagne 2023 voor vrijwilligers is een initiatief van Groninger Dorpen, Huis voor de Sport Groningen, CMO STAMM, KultuurLoket, Link050, Stichting Present en Humanitas.

De campagne is mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en gemeente Groningen.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X