Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Er zijn steeds meer voorbeelden van goede samenwerking.

Huisartsen en sociaal domein steeds vaker op één lijn

10 oktober 2016

Goede samenwerking in de wijk, tussen sociaal domein en huisartsenpraktijk, komt niet vanzelf tot stand. Maar in steeds meer dorpen en gemeenten lukt het op één lijn te komen en samen betere zorg en ondersteuning te leveren. Dat bleek tijdens een miniconferentie, georganiseerd door de Zorgmonitor Groningen op 12 september 2016.

In een filmpje dat speciaal voor deze miniconferentie is gemaakt kwam naar voren dat sommige huisartsen weinig behoefte hebben om met het sociaal domein samen te werken. Ze vinden dat ze in hun eigen praktijk voldoende in huis hebben voor hun patiënten. Ze weten weinig van het sociaal domein en hebben het beeld (en de ervaring) dat het daar wat rommelig toegaat. Ook de privacy van patiënten is een argument om geen samenwerking te zoeken.

Goede voorbeelden

Daar staan verschillende voorbeelden tegenover waarin de samenwerking wèl loopt. Tijdens de miniconferentie passeerden onder meer Appingedam, het Westerkwartier en Hoogezand-Sappemeer de revue. Ook daar is de samenwerking tussen huisartsen en sociaal domein bepaald niet van de ene op de andere dag tot stand gekomen: er is veel tijd geïnvesteerd en moeite gedaan om elkaars taal te spreken en een blijvende relatie op te bouwen. Dat levert veel op: burgers krijgen vaker de zorg die bij hun vraag past en het aantal verwijzingen naar dure zorg (buiten de wijk) neemt af.

Goede raad

De deelnemers aan de miniconferentie formuleerden meer dan 30 tips en inzichten over ‘samenwerking in de wijk, ook met de huisartsenpraktijk’. Deze tips en inzichten gaan onder meer over het bijeenbrengen van de samenwerkingspartners, de rol van verschillende partijen in de samenwerking en het onderhouden van de samenwerking.

De presentaties, het filmpje en de tips en inzichten kunt u nalezen op de site van de Zorgmonitor Groningen.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X