Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De mogelijkheden voor werk stoppen niet bij de grens. Ook in Duitsland zoeken werkgevers gemotiveerde vakmensen. In New Jobportunities streven we naar een 360 graden arbeidsmarkt. Als we niet over de grens heen kijken, benutten we maar de helft.

Stille reserves vertegenwoordigen een enorme waarde in een krappe arbeidsmarkt

2 mei 2022

De groep mensen die nu niet werkt én geen uitkering heeft noemen we binnen het project New Jobportunities de ‘stille reserve’. Zeer gemotiveerde arbeidskrachten die graag weer herintreden op de arbeidsmarkt. Onder deze groep zit een veelvoud aan ervaring en kwaliteiten. Op 31 maart kwamen stakeholders van New Jobportunities bijeen in de raadszaal van de gemeente Coevorden om de voortgang van het project en de contouren van het bekostigingsmodel te bespreken. Social Return on Investment (SROI), een concept dat nog niet erg bekend is in Duitsland, blijkt als duurzaam bekostigingsmodel voor het project gunstig uit de bus te komen. Daarnaast kunnen, dankzij het succes van het project, nu prestatie-afspraken met recruiters en werkgevers worden gemaakt. 

Wethouder Brink van de gemeente Coevorden: “Met de krapte op de arbeidsmarkt weet New Jobportunities een doelgroep te bereiken die graag aan het werk wil, maar net wat extra hulp en maatwerk nodig heeft. De mogelijkheden voor werk stoppen niet bij de grens. Ook in Duitsland zoeken werkgevers gemotiveerde vakmensen. In New Jobportunities streven we naar een 360 graden arbeidsmarkt. Als we niet over de grens heen kijken, benutten we maar de helft.” Economisch heeft dat grote voordelen voor de regio. Europees onderzoek heeft aangetoond dat, als wij de grens in deze regio kunnen vervagen, de lokale economie tussen 15 en 20 procent kan groeien.

Deelnemer Galina Krohne (foto), oorspronkelijk uit Azerbedjan, bleek een goed voorbeeld van de succesvolle samenwerking tussen de partijen. Zij vond via New Jobportunities een baan bij Woningbouwcooperatie Woonservice, één van de partners. Ze vertelde dat het zonder die hulp niet gelukt was om die baan van haar dromen te vinden. En haar werkgever bleek niet minder enthousiast. “Aan Galina hebben we de gemotiveerde en representatieve administratieve kracht, die we zochten”.

Inmiddels hebben 28 deelnemers de weg naar een passende baan of opleiding gevonden. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers.

Bekostigingsmodel

Er zit een verschil in hoe de financiering in Duitsland en Nederland geregeld is. De landen maken niet gebruik van dezelfde middelen. Social Return on Investment (SROI), een methodiek om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt die langer dan drie maanden buiten het reguliere arbeidsproces vallen, blijkt een gunstig duurzaam bekostigingsmodel te zijn voor het project dat draait om niet-uitkeringsgerechtigden. Organisaties kunnen aan zichzelf SROI-eisen stellen, als maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staat. Vanuit de Nederlandse rijksoverheid wordt dit gestimuleerd, bijvoorbeeld door een SROI-verplichting bij aanbestedingen.

Bijeenkomst over Social Return on Investment op 19 juli

Op 19 juli organiseert CMO STAMM vanuit het project New Jobportunities een bijeenkomst over Social Return on Investment (SROI) voor Duitse overheden en belangstellenden. De bijeenkomst is op 19 juli van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Agentur fur Arbeit te Nordhorn. André Kolk van gemeente Coevorden geeft de workshop.

Geïnteresseerd? Neem dan contact op.

New Jobportunities

New Jobportunities wordt gefinancierd vanuit Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe, met als leadpartner de gemeente Coevorden. CMO STAMM voert de projectleidersrol uit. De thema’s werkgelegenheid, economie, welzijn en grensoverschrijdende samenwerking komen hierin samen.

partnerlogo's new Jobportunities 2.0

 

Fotocredit: Alieke Eising

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X