Het mag niet uitmaken waar je wieg staat: ieder kind heeft recht op kwalitatief goed onderwijs op zijn/haar eigen niveau. De daling van het aantal leerlingen in het basisonderwijs heeft grote gevolgen voor de organisatie van het basisonderwijs. Moet onze school sluiten? Hoe blijft goed onderwijs, ook in de toekomst, voor iedereen bereikbaar?
CMO STAMM biedt gemeenten, schoolbestuurders en professionals ondersteuning op verschillende fronten. We geven helder inzicht in aantal verwachte leerlingen, de veranderingen en in de knelpunten. Op basis daarvan maken we gezamenlijk scherp wat nodig is in het primaire proces én in de secundaire processen. Zo kunt u de kwaliteit van uw onderwijs behouden of zelfs versterken. Ook geven we met de Onderwijsmonitor beleidsinformatie over de onderwijspositie en -prestaties van leerlingen.
Aanleiding In 2011, de tijd dat er in Drenthe sprake was van toenemende krimp in het primair onderwijs (po), is er een stuurgroep Onderwijs en Krimp Drenthe ingericht. Het rijk heeft geld beschikbaar gesteld zodat het onderwijs de uitdagingen op kon pakken die de krimp bood, in samenwerking met de gemeenten en provincie. De werkgroep
Op 28 oktober 2016 stuurde staatssecretaris Sander Dekker (OCW) zijn tweede voortgangsrapportage leerlingendaling naar de Tweede Kamer.
Het wetsvoorstel toekomstbestendig onderwijsaanbod regelt dat schoolbesturen verplicht worden om een regionaal spreidingsplan op te stellen.
De regionaal procesbegeleiders leerlingendaling in Drenthe, Jacob Bruintjes en Toke Slaman, komen in november 2016 met een startnotitie regionale spreidingsplannen.
Feitenblad met kerncijfers uit de periode 2010-2015, als onderlegger bij besprekingen en initiatieven ten behoeve van goed onderwijs voor kinderen.
Wij zijn gek op kennis delen en houden je graag op de hoogte met blogs, nieuws en projecten rondom actuele maatschappelijke thema’s. Ook de nieuwsbrief in je mailbox? Meld je hier aan.