Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Je belangeloos inzetten voor anderen, dat is onbetaalbaar en zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien.

Winnaars 20e Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen bekend

8 december 2020

De winnaars van de 20e Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen zijn bekend! Gedeputeerde Tjeerd van Dekken verblijdde 5 organisaties met een waardering van 3.000 euro tijdens een digitaal feestje op maandag 7 december 2020, de nationale Vrijwilligersdag. De overige genomineerden werden met een aanmoedigingsprijs in de vorm van een cheque van 1.000 euro verrast! Graspop Baflo, ’t Speulparadies Beerta, Hospice Veen en Wolden in Stadskanaal, Zwembad De Kolck Meeden en De Eemsrakkers in Holwierde wonnen de Provinciale Vrijwilligersprijs 2020. 

Dit jaar werd een extra categorie toegevoegd: cultuur. De vrijwilligers in de culturele sector hadden het extra zwaar dit jaar. Terwijl ook zij heel veel betekenen voor onze provincie. Dat geldt voor alle vrijwilligers natuurlijk, want zij zijn het cement van de Groninger samenleving.

De uitzending van de feestelijke uitreiking is terug te kijken via de website van de provincie Groningen. CMO STAMM ondersteunde de organisatie van dit waardevolle initiatief.

Winnaars Provinciale Vrijwilligersprijs

  • Winnaar in de categorie Jeugd is Speeltuin ’t Speulparadies Beerta!

’t Speulparadies in Beerta is een begrip in de omgeving en ver daarbuiten, met zo’n 12.000 bezoekers per jaar. Maar het is meer dan een speeltuin, want door de rolstoelpaden en de speciale toestellen kunnen alle kinderen, met en zonder beperking, samen buitenspelen. De dierenweide maakt het extra leuk, net als het terras waar ouders en grootouders een kopje koffie kunnen drinken terwijl de jeugd speelt. Voor de dorpsbewoners is ’t Speulparadies een ontmoetingsplek voor wijk- en buurtactiviteiten. En dat is allemaal mogelijk door een hecht team van 25 vrijwilligers.

De jury vindt het fantastisch dat ook jongeren enthousiast vrijwilligerswerk doen bij ’t Speulparadies. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat kinderen een veilige en fijne plek hebben om samen te spelen. Deze vrijwilligers zorgen ervoor dat Beerta zo’n mooie speelplek heeft, voor jong en oud!

  • Winnaar in de categorie Leefbaarheid is Zwem- en recreatiebad de Kolck!

De historie de Kolck gaat bijna een eeuw terug. Ooit als werkgelegenheidsproject gebouwd in de crisisjaren, hoort het zwembad bij Meeden en de wijde omgeving. Toen het zwembad in 2012 dreigde te verdwijnen, heeft heel Meeden de schouders eronder gezet en is het gelukt om het zwembad te behouden, dankzij de dorpscoöperatie en een groep van ruim 50 vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud, de openstelling en de versnaperingen. Zij dragen allemaal bij aan de sterke sociale functie die het zwembad heeft in het dorp.

De jury waardeert de inzet van de vrijwilligers. Dankzij hen kan het zwem- en recreatiebad blijven bestaan en zorgen zij voor zwemplezier voor iedereen.Samen met alle vrijwilligers en gebruikers van De Kolck, hoopt de jury dat de komende zwemseizoenen als vanouds gevierd kunnen worden in Meeden!

  • Winnaar in de categorie Zorg is Hospice Veen en Wolden!

Hospice Veen en Wolden biedt een warme en huiselijke omgeving aan mensen die terminaal ziek zijn en hun laatste dagen niet thuis kunnen of willen doorbrengen. De ruim 60 vrijwilligers vormen een hecht team en zijn een enorme steun voor de gasten en hun naasten. Ze bieden een luisterend oor en zorgen voor afleiding. Mede door hun inzet hopen de vrijwilligers dat naasten met een goed gevoel kunnen terugkijken op de laatste dagen van hun dierbare.

De jury vindt het hartverwarmend hoe de vrijwilligers de mensen omarmen die in het hospice verblijven. Zwaar en soms moeilijk vrijwilligerswerk, maar ook mooi en nodig. Vrijwilligers die zich zo intensief en betrokken inzetten voor anderen, zo’n grote steun zijn voor hospicegasten en hun naasten, verdienen het om in het zonnetje gezet te worden!

  • Winnaar is in de categorie Cultuur is Stichting Graspop Baflo!

Stichting Graspop organiseert ieder jaar een sprankelend popfestival in Baflo met meerdere podia voor jong en oud. Bijna 30 jaar geleden vond de eerste editie van het festival plaats, georganiseerd door een groep jongeren die elkaar kenden van jeugdsoos Eagle. Inmiddels is Graspop uitgegroeid tot een festival van formaat en is het een begrip in de regio. Veel van de ruim 140 vrijwilligers zijn al jarenlang actief en hun kinderen helpen nu ook mee: Graspop is generatie-proof!

De jury vindt het lovenswaardig hoe de vrijwilligers van stichting Graspop ieder jaar opnieuw een festival neerzetten, met grote namen in de line-up en veel gezelligheid voor jong en oud.. Samen met iedereen die de organisatie een warm hart toedraagt, hoopt de jury dat de komende edities weer als vanouds een groot succes worden!

  • Winnaar in de categorie Sport is Voltigevereniging de Eemsrakkers!

Voltigevereniging de Eemsrakkers in Holwierde biedt al meer dan 50 jaar voltigelessen voor iedereen in de leeftijdscategorie van 6 tot 60 jaar. Een bijzonder en leuk onderdeel van de paardensport, waarin het gaat om teamwork, balans en samenwerking met het paard. Een enthousiast en gediplomeerd vrijwilligersteam verzorgt de lessen, waardoor de contributie laag blijft en de sport ook toegankelijk is voor mensen met een kleine beurs. Samen met de leden verzorgen de vrijwilligers de paarden en doen zij alle andere klussen in en rond de manege, die een belangrijke functie heeft voor het dorp.

De jury is onder de indruk van het vele werk van de vrijwilligers. Het sociale aspect van de teamsport en het samen verzorgen van de paarden is een belangrijk aspect, waar veel kinderen, jongeren en ook ouderen plezier aan beleven. Dat wordt gerealiseerd door een sterke en hechte club!

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs ging naar Nienoord Spoorwegen in Leek, Scouting Vinchem in Winsum, Vrijwilligersnetwerk Wagenborgen, Olderloug Slochteren en KOMunity Hoogezand.

Webinar Vrijwilligerswerk 2.0

Alle organisaties die zich hebben aangemeld (100) worden uitgenodigd voor een gratis online webinar door CMO STAMM over vrijwilligerswerk 2.0. Leuk en leerzaam, voor iedereen die met vrijwilligers werkt of zelf vrijwilliger is. Een mooie afsluiting van de vrijwilligersprijs 2020.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X