Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De provincie wil de inzet van vrijwilligers in de provincie extra waarderen en in het zonnetje zetten met de deze prijs.

Winnaars 21e Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen bekend

7 december 2021

De winnaars van de 21e Provinciale Vrijwilligersprijs Groningen zijn bekend! Gedeputeerde Tjeerd van Dekken verblijdde 5 organisaties met een waardering van 3.000 euro tijdens een digitaal feestje op dinsdag 7 december 2021, de nationale Vrijwilligersdag. De overige genomineerden werden met een aanmoedigingsprijs verrast. ZomerJazzFietsTour Reitdiepdal, Sociale klussendienst Stip Delfzijl, camping Polemonium Opende, Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaal en Stichting (on)Gestoord groningen wonnen de Provinciale Vrijwilligersprijs 2021. 

Winnaars Provinciale Vrijwilligersprijs

  • Winnaar in de categorie Jeugd is Sociale klussendienst Stip Delfzijl

Jongeren van Stip Delfzijl helpen inwoners met vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Ze ondersteunen ouderen bij een doktersbezoek, tuinonderhoud en kleine klusjes. Coördinatie en uitvoering van de klussen wordt door de jongeren gedaan. Zo leren ze een breed werkveld kennen, doen ze ervaring op en dragen ze bij aan de leefbaarheid in de regio.

Stip Delfzijl heeft de regierol in de regio opgepakt om op een creatieve manier, samen met andere organisaties, werkervaring te bieden aan jongeren. Hierdoor kunnen ze aan hun studie én aan de leefbaarheid van de dorpen in de regio werken. De jury vindt het mooi dat dit initiatief is begonnen met volwassenen en is uitgegroeid tot iets waar ook jongeren bij betrokken zijn. De jongeren maken op een laagdrempelige manier kennis met vrijwilligerswerk. Ze steken de handen uit de mouwen en pakken klussen aan: win-win!

  • Winnaar in de categorie Leefbaarheid is Camping Polemonium Opende

Camping Polemonium is in het korte tweejarig bestaan een nationaal begrip geworden. De gastvrije vrijwilligers maken er onvergetelijke vakanties mogelijk voor gezinnen die in armoede leven. Het bieden van een mooie vakantie-ervaring voor kinderen en even in een andere omgeving zijn, is belangrijk voor de gezinnen en daar zetten de vrijwilligers zich met hart en ziel voor in. De camping is all inclusive: overnachtingen, maaltijden en activiteiten worden voor niets aangeboden. De kampeerders kunnen leuke uitstapjes verwachten en er komen verhalenvertellers en muzikanten langs.

Het unieke van dit project is dat aan alle facetten van zorgeloos vakantie vieren gedacht is. De jury vindt het lovenswaardig hoe Polemonium met de inzet van enthousiaste vrijwilligers zoiets goeds neer kan zetten. De alles-in-1 formule voor minima vindt de jury een mooi sociaal initiatief. De vakantiegangers worden echt in de watten gelegd!

  • Winnaar in de categorie Zorg is Stichting (on)Gestoord

(on)Gestoord organiseert middagen voor mensen met een GGZ-achtergrond. De  vrijwilligers zorgen voor een warm welkom voor mensen die te maken hebben (gehad) met de geestelijke gezondheidszorg De vrijwilligers gaan uit van gelijkwaardigheid en geven deze kwetsbare groep een gevoel van rust, veiligheid en acceptatie.

Door het delen van kennis tussen de vrijwilligers en de doelgroep wordt een positieve bijdrage geleverd aan de beeldvorming. De jury vindt dat deze vrijwilligers trots mogen zijn op de setting die er is gecreëerd. Een omgeving waarin mensen zichzelf durven zijn, hun verhaal kunnen doen of gewoon even ongestoord tot rust kunnen komen.

  • Winnaar is in de categorie Cultuur is ZomerJazzFietsTour Reitdiepdal

Stichting ZomerJazzFietsTour organiseert al sinds 1987 met ruim 150 enthousiaste vrijwilligers het eendaagse muziekfestival in de dorpen rond het Reitdiepdal. Op de fiets langs 26 boerenschuren, kerken en dorpen, om te luisteren naar actuele jazz en geïmproviseerde muziek. Jaarlijks genieten ruim 1.500 bezoekers van de fietstocht door het Groninger landschap en van de muziek uit binnen- en buitenland.

Het succes van de ZomerJazzFietsTour zit in de innovatieve kracht van het kernteam en de liefde die de vrijwilligers hebben voor de muziek en voor de omgeving. Het festival brengt de vrijwilligers van verschillende dorpen met elkaar in verbinding en laat de bezoekers zien hoe mooi het Groninger land is. Allemaal redenen waarom de jury zo enthousiast is over dit evenement. Het is een fantastisch cultureel feest voor alle deelnemer, muzikanten, de dorpen en de vrijwilligers!

  • Winnaar in de categorie Sport is Boy Nijgh Voetbalschool uit Stadskanaal

De Boy Nijgh Voetbalschool geeft gratis voetbaltraining aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, door gekwalificeerde trainers. De vrijwilligers staan belangeloos op het veld en alle kinderen kunnen meedoen. Ook kinderen uit gezinnen voor wie een clublidmaatschap niet betaalbaar is. Samen sporten en bewegen is leuk en draagt bij aan de gezondheid en ontwikkeling van iedereen.

De jury vindt de inzet van de vrijwilligers fantastisch. Kinderen krijgen niet alleen de mogelijkheid om hun voetbaltalenten te ontwikkelen, maar bouwen ook aan hun sociale netwerk in een sportieve omgeving. Een waardevol project!

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs ging naar Bab Ad-daar Groningen, Dorpshuis Baaiermerstee Bierum, Stichting Veur Noppes Stadskanaal, Fietsmaatjes Eemsdelta in Delfzijl en Stichting Stuif es in Platinaflat Groningen

Webinar Vinden & Binden van vrijwilligers

Alle aangemelde organisaties worden uitgenodigd voor een gratis online webinar door CMO STAMM over het vinden en binden van vrijwilligers. Leuk en leerzaam, voor iedereen die met vrijwilligers werkt of zelf vrijwilliger is. Een mooie afsluiting van de vrijwilligersprijs 2021.

De uitzending van de feestelijke uitreiking is terug te kijken via de website van de provincie Groningen. CMO STAMM ondersteunde de organisatie van dit waardevolle initiatief.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X