Deel dit bericht.
“Discriminatie op grond van afkomst en huidskleur heeft veel impact op mensen die er bijna dagelijks mee geconfronteerd worden. Het is belangrijk om te blijven werken aan bewustwording en (h)erkenning.”
Discriminatie op grond van afkomst en huidskleur heeft veel impact in Noord-Nederland
25 april 2023
Discriminatie op grond van ras en huidskleur is de meest gemelde discriminatiegrond in het Noorden. Ook in Drenthe. Dat blijkt uit de Monitor Discriminatie 2022 Noord-Nederland van de drie noordelijke meldpunten en de Politie-eenheid Noord-Nederland. Het totaal aantal geregistreerde meldingen daalde bij zowel de anti-discriminatievoorzieningen (van 733 naar 559), bij de politie (van 566 naar 529) en bij het College van de Rechten voor de Mens (van 47 naar 37). Er lijkt een relatie te zijn met de afname van corona en de daarmee samenhangende maatregelen.
Racisme heeft veel impact
Elk jaar weer blijkt dat het aantal meldingen op grond van afkomst en huidskleur het meest gemeld wordt. In 2022 ging het om bijna de helft van alle meldingen (44%). Het thema racisme is een veel besproken onderwerp in het publiek debat. Minister-President Rutte bood zijn excuses aan voor het Nederlandse aandeel aan het slavernijverleden. Het Kabinet erkende dat er sprake was van institutioneel racisme bij de toeslagenaffaire. De politie kwam in de media vanwege de documentaire ‘De blauwe familie’. En in september 2002 presenteerde de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), Rabin S. Baldewsingh, een Nationaal Programma.
Ook in Drenthe waren er meldingen met schrijnende situaties waarin racisme een rol speelt. Uitgescholden worden op het voetbalveld omdat je een andere huidskleur hebt, regelmatig de inhoud van je tas moeten laten zien in winkels omdat je een donkere huidskleur hebt, of gepest worden op je werk omdat je uit een ander land komt. Discriminatie op grond van afkomst en huidskleur heeft veel impact op mensen die er bijna dagelijks mee geconfronteerd worden. Het is belangrijk om te blijven werken aan bewustwording en (h)erkenning.
Grensoverschrijdend gedrag
In 2022 was er veel aandacht voor het thema (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Bij tal van organisaties kwam dit gedrag in hun organisatie naar buiten. Bij de drie noordelijke meldpunten kwamen hierover meer vragen voor adviezen dan voorheen. Mogelijk verklaart dit waarom het aantal meldingen op grond van geslacht met 3% steeg. Ook verklaart het mogelijk de plekken waar discriminatie ervaren is, namelijk de arbeidsmarkt (17 meldingen) en collectieve voorzieningen (100 meldingen). Om dit met zekerheid te stellen, is verder onderzoek nodig. De meldpunten blijven ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend volgen om zo de meest adequate ondersteuning te bieden. Denk aan het geven van adviezen, een luisterend oor, passende ondersteuning, doorverwijzing, trainingen of protocollen (op maat).
Niet-wettelijke gronden fors gedaald
Naast discriminatie op wettelijke gronden, ervaren mensen ook discriminatie waarover de wet niets zegt. Vaak geven de meldingen over de niet-wettelijke gronden een signaal af over wat er leeft onder mensen. Waar de frustraties zijn en waarin de Wet Gelijke Behandeling nog niet voorziet. Dit aantal meldingen nam in 2022 fors af. Waren er in 2021 nog 149 meldingen, in 2022 ging het nog om 39 in totaal. Deze afname is zeer waarschijnlijk te verklaren door de afname van corona en de bijbehorende maatregelen.
Over de Monitor Discriminatie Noord-Nederland 2022
De Monitor Discriminatie Noord-Nederland 2022 is een compact, publieksvriendelijk feitenblad over het thema ‘discriminatie’ in Noord-Nederland. Naast cijfers, is er ook informatie hoe Meldpunt Discrimatie Drenthe, Discriminatie Meldpunt Groningen en Tûmba door middel van voorlichtingen en gastlessen aandacht geven aan deze thematiek.
CMO STAMM faciliteert Meldpunt Discriminatie Drenthe.
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Kikie Teunissen
- k.teunissen@cmostamm.nl
- 06 1553 1486
- Rika Ringersma
- r.ringersma@cmostamm.nl
- 06 12 68 78 02