Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Op zaterdag 5 november van 9:00 – 15:00 uur organiseren CMO STAMM en BOKD, samen met Trendbureau Drenthe en andere Drentse partners, Drenthe Initiatiefrijk!.

Drenthe Initiatiefrijk! op zaterdag 5 november

5 oktober 2022

In Drenthe zijn veel inwoners bezig met het ontwikkelen van initiatieven en projecten die de leefbaarheid op peil houden. De provincie staat bol van kansen en successen en daar zijn we trots op. Dit laten we graag zien en daarom organiseren de BOKD, CMO STAMM en de provincie Drenthe op zaterdag 5 november tussen 9:00 en 15:00 uur Drenthe Initiatiefrijk!. Op deze dag ben je van harte welkom om inspiratie op te doen en/of om je idee te presenteren. Naast andere initiatiefnemers en adviseurs zijn ook diverse fondsen, waaronder VSB Fonds, Oranje Fonds, Kern met Pit, Rabobank coöperatiefonds en de Sociale Agenda van de provincie Drenthe aanwezig.

Het Programma

Het programma bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte. Het is ook mogelijk om je voor slechts één dagdeel aan te melden. Tijdens het ochtendgedeelte laten we ons inspireren door een bezoek aan drie initiatieven, namelijk: Eesergroen, Stichting de Amer en Dorpscentrum Eexterveen. Tijdens het middagdeel is er ruimte om jouw idee te presenteren en om het gesprek aan te gaan met diverse fondsen en adviseurs. Ook nemen we deelnemers mee in twee interessante workshops naar keuze.

9.00 uur Ontvangst Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo
9.15 uur Start ‘Open huizen route’ langs initiatieven die de leefbaarheid in dorpen en wijken versterken
12.00 uur Dorpshuis Het Markehuis, Grolloo
13.00 uur Workshops naar keuze (hieronder toegelicht)
15.00 uur Einde

1. Maatschappelijke waarde – wat is het en hoe meet je het?

Steeds meer vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven willen hun maatschappelijke waarde zichtbaar maken, al dan niet uitgedrukt in geld. Het helpt een initiatief of organisatie om zelf meer inzicht te krijgen, en de aanpak of inzet te verbeteren. Daarnaast krijgen initiatieven soms de vraag vanuit de gemeente of andere financiers om hun maatschappelijk waarde te inventariseren. Hoe doe je dit en waar moeten initiatiefnemers op letten als ze hiermee aan de slag gaan?

Om Drentse initiatieven te helpen met het in kaart brengen van maatschappelijke waarde, ontwikkelde Trendbureau Drenthe een methodiek, gebaseerd op de Theory of Change (Verandertheorie). Tijdens deze sessie wordt de methodiek uitgelegd en daarnaast vertelt Hennita Schoonheim van Acanthis over haar ervaringen met het inzichtelijk maken van maatschappelijke waarde.

2. Vitale dorpen in zuidoost Drenthe

Geïnspireerd op het gedachtengoed van de Vijf Sterren Dorpen zijn dit voorjaar vijf dorpen aan de slag gegaan met hun zoektocht naar de vitaliteit van hun gemeenschap. Ieder dorp heeft zijn eigen aanleiding en aanpak. Vertegenwoordigers van de vijf dorpen, Oranjedorp, Nieuw Dordrecht, Grolloo, Nieuwlande en Buinerveen delen hun ervaringen over de zoektocht naar de kracht van hun gemeenschap.

3. Het inclusieve dorp: van handelingsverlegenheid naar handelingsgenegenheid

Inwoners, overheden en organisaties werken in Zuidwest Drenthe aan een aanpak die leidt tot dementievriendelijke dorpsgemeenschappen, en breder naar inclusieve dorpen. Deze samenwerking is bijzonder omdat het leefwereld en systeemwereld samenbrengt in een collectieve aanpak van individuele vraagstukken. Eén van de pijlers is het organiseren van dorpsgesprekken in Diever en Nijeveen, een opmaat naar inclusieve dorpsplannen en dorpsbrede netwerken die zorgen voor elkaar centraal stellen. Een andere pijler is het inrichten van Odensehuisen als plekken voor ontmoeting en uitwisseling. In deze sessie nemen we deelnemers mee in deze bijzondere samenwerking en de aanpak van de dorpsgesprekken.

4: Hoe we dingen samen regelen en dóen: Het dorpenoverleg Midden-Drenthe

Gemeenschapskracht is essentieel voor het versterken van de leefbaarheid en de sociale samenhang in dorpen en wijken. Dorpenoverleg Midden-Drenthe en de gemeente werken vanuit gezamenlijk opgesteld Dorpenbeleid aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en dorpszorg.

5. Het betrekken van Nieuwkomers

Het vroegtijdig betrekken van nieuwkomers bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland. In deze workshop krijgen deelnemers informatie rondom het werken met nieuwkomers, is er ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen.

Aanmelden

Wil jij aanwezig zijn bij Drenthe Initiatiefrijk!? Aanmelden voor deze dag kan via deze link.  Het is ook mogelijk om je voor een dagdeel aan te melden.

Advies en/of financiering nodig? Pitch jouw idee!

Heb jij een idee dat bijdraagt aan de leefbaarheid van Drenthe én ben je daarvoor nog op zoek naar advies en/of financiering? Pitch dan jouw idee voor andere initiatiefnemers, organisaties en fondsen.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X