Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

In Nederland werkt het merendeel (ongeveer 85%) van de gemeenten met sociale teams.

Hoe functioneert jouw sociale team?

19 april 2016

Sociale teams bestaan er in vele soorten en maten. Steeds meer gemeenten en betrokken partijen vragen zich af hoe zij het effect van hun sociale team kunnen meten. Of welke vorm het sociale team in hun specifieke gebied het beste past.

Functioneert het team zoals bedoeld?

In Nederland werkt het merendeel (ongeveer 85%) van de gemeenten met sociale teams. Als je team al enige tijd draait, ben je vast benieuwd of het ook de resultaten oplevert die je van tevoren had verwacht. Passen de keuzes die gemaakt zijn voor de sociale teams bij de beoogde doelen? Functioneert het team zoals verwacht werd? Wat vraagt om aanpassingen?

Gunstige effecten? Doe de effectmeting

Een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) kan dat voor je in beeld brengen. Het bureau LPBL heeft op basis van vele MKBA’s van de afgelopen jaren en de opgedane ervaring, een tool ontwikkeld voor sociale (wijk)teams. CMO STAMM beschikt over de tool en wij zijn getraind om deze uit te voeren. Niet alleen krijg je inzicht in de effecten van de werkwijze van jouw team, je ontvangt bovendien advies over hoe je zo kunt bijsturen dat de effecten nog gunstiger zijn voor jouw situatie.

De gemeente Borger-Odoorn heeft CMO STAMM gevraagd om voor de sociale teams een Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse (MKBA) op te stellen, om de resultaten van de teams in termen van maatschappelijk rendement te volgen. De MKBA wordt ingezet om van te leren en te monitoren. De lessen worden meegenomen in de verdere doorontwikkeling van de sociale teams in Borger-Odoorn.

Evaluatie werkwijze sociaal team

Een andere mogelijkheid is om het functioneren van een sociaal team te evalueren. Een evaluatie gaat uit van doelen die vooraf gesteld zijn. Een kwalitatief onderzoek wordt uitgevoerd door met alle betrokken professionals, aanbieders, beleidsmakers en opdrachtgevers in gesprek te gaan. We werken onder andere met de versnellingssessie als methode, een inmiddels zeer gewaardeerde methode om op een inspirerende manier snel en veel informatie boven tafel te krijgen en te ordenen. Hierdoor ontstaat een compleet beeld van de verschillende perspectieven en van de kansen en bedreigingen van het huidige toegangsmodel dat is gekozen.

Meer informatie

Ben je ook benieuwd naar de resultaten van jouw sociaal team? Of wil je meer informatie over het meten van effecten en/of evalueren van sociale teams? Neem dan contact met ons op.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2021 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X