Deel dit bericht.
“Voor velen bleek het lastig om minder bekende vormen van discriminatie, zoals die op basis van genderidentiteit of gezondheid, te herkennen.”
Hoe grondrechten ons dagelijks leven beïnvloeden: Drenthe College Emmen ontdekt het
16 december 2024
Op 25 november 2024 namen studenten van het Drenthe College in Emmen deel aan het Grondrechtenfestival, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad (NJR) en ProDemos. Dit festival bracht de dagelijkse impact van grondrechten tot leven en bood jongeren een platform om thema’s zoals vrijheid van meningsuiting, recht op privacy en discriminatie te bespreken. Onder leiding van Discriminatie.nl Drenthe, onderdeel van CMO STAMM, doken studenten dieper in het thema discriminatie.
Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet
Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet bepaalt dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld en verbiedt discriminatie op welke grond dan ook. Dit omvat bijvoorbeeld discriminatie op basis van godsdienst, ras, geslacht, handicap of seksuele gerichtheid.
Dat discriminatie nog steeds voorkomt, blijkt uit recente cijfers. Het aantal meldingen over discriminatie neemt de laatste jaren toe, blijkt uit de jaarlijkse rapportage (2024) over registraties van discriminatie. Recent onderzoek laat zien dat de meeste noorderlingen een toename zien van discriminatie. Ook kinderen en jongeren merken dat er gediscrimineerd wordt (Unicef, 2023). Ook het Groninger Jeugdpanel van Sociaal Planbureau Groningen en het Drents Jeugdpanel van Trendbureau Drenthe bevestigen dit: ruim de helft van de 850 ondervraagde jongeren ziet wel eens discriminatie in hun omgeving (2024). Toch wordt er weinig over gesproken. Het grondrechtenfestival bood een veilige en open ruimte om hier verandering in te brengen.
In gesprek over discriminatie
Onder leiding van Discriminatie.nl Drenthe, onderdeel van CMO STAMM, doken studenten dieper in het thema discriminatie. Via een touwtrekspel en stellingen, zoals ‘Een werkgever mag iemand ontslaan omdat zij zwanger is’, werden jongeren uitgedaagd om hun meningen te delen en om de tegenpartij letterlijk ‘over de streep’ te trekken. Voor velen bleek het lastig om minder bekende vormen van discriminatie, zoals die op basis van genderidentiteit of gezondheid, te herkennen.
De gesprekken benadrukten de complexiteit van discriminatie. Eén student verwoordde het treffend: ‘’Het belangrijkste is dat iedereen zich veilig voelt.’’ Anderen ontdekten dat de intentie achter iemands gedrag niet altijd slecht hoeft te zijn, maar dat de impact ervan alsnog kwetsend kan zijn.
Het Grondrechtenfestival creëerde niet alleen bewustwording, maar laat ook zien dat er behoefte is aan meer educatie en dialoog over verschillende vormen van ongelijkheid in de maatschappij.
Wil je meer weten over discriminatie of over grondrechten? Neem dan contact op met Discriminatie.nl Drenthe of Discriminatie.nl Groningen door het contactformulier op de website in te vullen.
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Evelien Mulder
- e.mulder@cmostamm.nl
- 06 13 58 21 26
- Rika Ringersma
- r.ringersma@cmostamm.nl
- 06 12 68 78 02