Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

De onderwerpen leefden echt in de gemeente.

Terugblik verkiezingsdebatten in Het Hogeland en Oldambt

17 maart 2022

Democratie en rechtsstaat staan aan de basis van een vreedzame en gelijkwaardige samenleving. De huidige situatie in Oekraïne maakt ons daar des te meer bewust van. In onze parlementaire democratie kunnen inwoners via verkiezingen invloed uitoefenen op beslissingen van de overheid. Op 16 maart konden Nederlanders naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. CMO STAMM organiseerde in samenwerking met Groninger Dorpen in twee gemeenten een verkiezingsdebat om de partijen die meededen uit de gemeenten een podium te geven. De debatten vonden plaats op 7 maart in gemeente Het Hogeland en 9 maart in gemeente Oldambt.

Debat op inhoud in Het Hogeland

In gemeente Het Hogeland namen acht partijen deel aan het debat in zalencentrum De Hoogte in Winsum. Steeds gingen twee partijen met elkaar in gesprek over een stelling. Dankzij onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en de inzichten van Groninger Dorpen lag er een sterke inhoudelijke basis voor twaalf stellingen, verdeeld over drie thema’s. Deze thema’s waren Bestuur, Iedereen doet mee en Dorp & Landschap. Gespreksleider Femke Wolthuis zorgde voor een debat dat op de inhoud gevoerd werd en was goed voorbereid op de standpunten die verschillende partijen hadden over hun gemeente. Het debat werd live uitgezonden op YouTube, Facebook en het televisiekanaal van omroep Het Hogeland.

Inhoudelijk debat met de nodige dosis humor in Oldambt

In de raadszaal in Halte Democratie in Winschoten namen elf partijen deel aan het verkiezingsdebat. Ook hier lag weer een stevig inhoudelijk fundament vanuit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en de inzichten van Groninger Dorpen. Wederom lagen er twaalf stellingen verdeeld over de drie thema’s; Bestuur, Iedereen doet mee en Dorp & Landschap. Verschil met het debat in gemeente Het Hogeland was dat er in Oldambt drie partijen per stelling met elkaar in debat gingen. Gespreksleider Rik van Niejenhuis zorgde voor een inhoudelijk debat met daarbij ook de nodige dosis humor. Ook viel op dat de onderwerpen echt leefden in de gemeente. Vanuit het publiek was regelmatig positief, maar ook negatief commentaar te horen op verschillende standpunten. Het debat is uitgezonden op het YouTube kanaal van gemeente Oldambt en op de website van de gemeente.

Feitenblad gemeente Midden-Groningen

Op verzoek van gemeente Midden-Groningen maakte Sociaal Planbureau Groningen, onderdeel van CMO STAMM, ook een feitenblad voor deze gemeente. In februari 2022 zijn de inwoners van Midden-Groningen via het Groninger Panel gevraagd naar hun ervaringen en meningen over de gemeenteraadsverkiezingen, (politiek) vertrouwen en betrokkenheid bij het gemeentelijk beleid.  Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de gemeente Midden-Groningen? Voelen inwoners zich vertegenwoordigd door de politiek? Hoe zit het met de betrokkenheid bij het gemeentebeleid?

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X