Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Voor mezelf ga ik niks vragen, maar voor jou – wijzend naar de buurvrouw aan tafel – wil ik wel bellen.

Van dromen naar doen!

11 september 2018

Meedoen kost vaak geld. Daarom is er een verband tussen armoede en sociale uitsluiting. Er is veel aandacht voor kinderen, maar ook voor volwassenen belemmert armoede actieve deelname aan de samenleving. Niet meedoen heeft een negatief effect op gedrag, gezondheid en prestaties en vergroot de kans op blijvende armoede. Mensen in armoede verliezen vaak het perspectief en hun droom op een beter leven.

Samenwerken aan dromen

Het netwerk Moedige Dialoog Groningen zet zich belangeloos in om de zelfredzaamheid van inwoners van de gemeente Groningen te vergroten. Zij worden gesteund door de Rabobank, de gemeente Groningen en de provincie Groningen. Eén van de mooie dingen die ze doen is het uitwerken van concepten bedacht door de mensen zelf. Zoals tijdens de georganiseerde hackatons eind 2017 waar het droomkaartenconcept bedacht is. Het idee is even simpel als doeltreffend: deel droomkaarten uit aan Voedselbank-cliënten en zet ze bij elkaar om de dromen met elkaar te verwezenlijken. Bijkomende voordeel hiervan is dat je iemands netwerk vergroot en het (bijna) niets kost.

Van dromen naar doen!

In de maand juli van dit jaar kwamen maar liefst 50 mensen af op onze uitnodiging, zij hadden allemaal een wens of een idee achtergelaten op hun droomkaart. In kleine groepjes werden de dromen gedeeld: een konijnenhok, een legpuzzel, werk, een ander huis, een visvergunning, een rondvaart, een make-over of een avondvoorstelling in het theater. Onder leiding van vijf deskundige procesbegeleiders werden alle dromen besproken en daarna werd gekeken hoe men elkaar kon helpen de droom te realiseren.

Aanvankelijk reageerden de voedselbankbezoekers sceptisch, maar al snel brak het eis en werden de dromen besproken. “Voor mezelf ga ik niks vragen, maar voor jou – wijzend naar de buurvrouw aan tafel – wil ik wel bellen.” Aan het eind van de avond maakten we samen de balans op. Maar liefst 20 dromen konden direct gerealiseerd worden, dankzij het onderlinge netwerk. Voor de overige zijn (bel)acties uitgezet en de laatsten worden opgeschaald naar de WIJ-team en De Groningse Uitdaging (bedrijvennetwerk).

De vervolgsessie, waar ook nieuw dromers voor uitgenodigd worden, vindt plaats op donderdag 27 september om 19.00 uur bij de Voedselbank Groningen.

Moedige Dialoog Groningen bestaat uit een netwerk van inmiddels > 150 organisaties en vrijwilligers.  Het is een open, energiek en dynamisch netwerk waarbij alle partners een bijdrage leveren. Zowel in menskracht, natura (kennis en middelen) als financieel (naar vermogen). De activiteiten worden in werkgroepen en kortdurende task forces ontwikkeld en uitgevoerd. Het bestuur bewaakt de randvoorwaarden, de projectleider organiseert de dwarsverbanden en innovaties. Landelijk is Moedige Dialoog een netwerk voor financiële redzaamheid. Wil je ook bijdragen aan ons netwerk en/of een van de themagroepen, mail ons dan.

Moedige Dialoog is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Stad en Midden Groningen, Gemeente Groningen en Provincie Groningen

     logo RabobankLogo gemeente Groningen     Logo provincie Groningen

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X