Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Veel herintredende mannen en vrouwen zijn gemotiveerd om aan het werk te gaan in de grensregio. Dit project ondersteund daarbij.

Duits-Nederlands treffen tijdens ontbijtbijeenkomst New Jobportunities 2.0

23 februari 2021

Acht uur in de ochtend. Zo’n dertig genodigden genoten van een lekker ontbijt of ‘Frühstück’ voor de Duitse deelnemers. Want ook onze Duitse relaties waren goed vertegenwoordigd. Het draaide allemaal om de tweede versie van New Job, een beproefd concept waarbij zogenaamde nuggers (niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden) worden geplaatst bij bedrijven in de grensregio.

De online ontbijtbijeenkomst werd georganiseerd CMO STAMM en onder andere bijgewoond door medewerkers van de provincies Drenthe en Groningen, het UWV, de gemeenten Coevorden en Borger-Odoorn, de Deutsche Arbeitsagentur, Landkreis Emsland, Volkshochschule Meppen, de Regiodeal, Ministerie van BZK en diverse bedrijven.

Voldoende personeel in de grensregio

Bij New Job 2.0, waarvan de gemeente Coevorden penvoerder is, worden 100 nuggers (50 Duitse en 50 Nederlandse) begeleid naar werk in de grensregio. Het resultaat moet bijdragen aan voldoende personeel in die grensregio. Veel herintredende mannen en vrouwen zijn gemotiveerd om aan het werk te gaan en worden daarbij in dit project ondersteund. Daarnaast wordt New Job 2.0 omgezet in een toekomstbestendige werkwijze met een eigen verdienmodel. Het project is één van de projecten die mede door de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe tot stand komen. Binnen de Regio Deal werken verschillende partijen met elkaar samen aan het verbeteren van de welvaart in de regio. Met hart voor de regio, van elkaar leren, regionaal denken, het verschil maken en vooral doen.

Mooi stappen in de praktijk

In zijn inleiding benadrukte wethouder Joop Brink dat één 360-graden-arbeidsmarktregio een vanzelfsprekendheid is, maar dat we in de praktijk nog lang niet zo ver zijn. ‘Er worden wel heel mooie stappen gemaakt, onder andere met dit project’, aldus de wethouder. Daarna kwamen enkele ondernemers aan het woord, waaronder Diem Do, eigenaresse van het bedrijf Code Gorilla. Het bedrijf richt zich op het opleiden en plaatsen van personeel in de IT-branche. Diem Do: ‘‘Wij richten ons bijvoorbeeld op werkzoekenden die een switch willen maken. De IT is een zeer toekomstbestendige branche die kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van personeel.’’

SROI

Wendel Röntgen, adviseur SROI (Social Return of Investment) bij Randstad gaf aan dit een mooi project te vinden met volop kansen waarbij het eigen verdienmodel nog wel ‘een spannende is’. Dit omdat de geplaatste nuggers vaak nog veel begeleiding nodig hebben”, waarvoor de rekening niet per definitie bij de werkgever kan worden neergelegd. Pauline van ’t Zelfde, regioadviseur bij het Ministerie van BZK was onder de indruk van het project, onder meer op het punt van SROI. Haar werd gevraagd in hoeverre haar Ministerie zelf bezig is met SROI, waarop zij aangaf hierop terug te komen. Daarbij werd door anderen opgemerkt dat op dit punt bij een aantal rijksoverheden nog een flinke uitdaging ligt.

Internationaal vakonderwijs

Wethouder Brink sloot de bijeenkomst af en ging daarbij in op de ontsluiting van de grensregio en het internationale vakonderwijs dat de gemeente Coevorden, in samenwerking met de gemeente Emmen, de Fachschule in Nordhorn en andere onderwijspartners voor ogen heeft.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X