Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

We moeten veel meer proberen betrokken te raken in de levens van kinderen en jongeren, in plaats van kinderen betrekken in onze levens.

Jong Hoogeveen verwelkomt Child Friendly Leeds

22 maart 2019

De gemeente Hoogeveen is al een aantal jaren bezig om een kindvriendelijke gemeente te worden. Het programma ‘Jong Hoogeveen’ is één van de speerpunten in dit proces. Het vergroten van de kansen van kinderen is hierin de hoofd ambitie. In het najaar van 2018 is er een groep vanuit Hoogeveen afgereisd naar Leeds. Al vanaf 2012 is Leeds bezig met het worden van een Child Friendly city. Deze aanpak wordt wereldwijd gebruikt en vormt een inspiratie voor Hoogeveen. Als vervolg op het bezoek aan Leeds, zijn Andy Lloyd en Sue Rumbold (vertegenwoordigers Child Friendly Leeds) in februari afgereisd naar Hoogeveen.

Hier hebben zij kennisgemaakt met een aantal wethouders, maar ook met kinderen van verschillende scholen. Zo hebben zij een rondleiding gekregen van de leerlingen van het Roelof van Echten College waarbij het Eduwiek onderwijsconcept uitgelegd werd.


Inzicht Child Friendly Leeds

High Five

Het project Jong Hoogeveen gaat uit van het High Five model. Dit model is tot stand gekomen door gesprekken met inwoners van de gemeente. Het handje geeft weer wat er volgens de inwoners aangepakt moet worden. Voor Hoogeveen ziet dit handje er als volgt uit

High Five Hoogeveen

Tijdens het bezoek aan Hoogeveen hebben Andy en Sue ook een aantal basisscholen bezocht. Tijdens het bezoek aan De Krullevaar hebben zij samen met directrice Nicole Pot, wethouder Gert Vos en enkele leerlingen van de school een speciale stoeptegel gelegd. Deze tegels komen uiteindelijk bij alle partners van het Jong Hoogeveen project te liggen.

De verbindende aanpak

Tijdens het bezoek aan Leeds zijn zestien trainers opgeleid in de verbindende aanpak, ook wel restorative practice. Dit is een manier van samenwerken met de jongeren binnen de gemeente. Deze methode geeft de mogelijkheid om relaties op te bouwen, te herstellen en te onderhouden. Het draait om het echt aangaan van relaties en het zien van de potentie van de jeugd. Deze trainers zijn vervolgens in Hoogeveen aan de slag gegaan om hun kennis weer te delen met anderen.

Volgens wethouder Gert Vos heeft de delegatie van Jong Hoogeveen in Leeds gezien dat de samenwerking bijdraagt aan het aanbrengen van veranderingen. Het samenwerken met de kinderen is hierin essentieel. “We moeten veel meer proberen betrokken te raken in de levens van kinderen en jongeren, in plaats van kinderen betrekken in onze levens”.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X