Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Leer kinderen op de basisschool hoe ze met geld om moeten gaan en betrek hun ouders er dan vooral bij.

Jouw schuld = mijn schuld

22 december 2016

Schulden kunnen leiden tot een uitzichtloze situatie, een perspectief dat je niemand gunt. Ook bij jongeren komen geldproblemen vaak voor. Grote vraag bij deze schuldenproblematiek is of jongeren alleen verantwoordelijk zijn voor hun schulden of dat anderen medeverantwoordelijk zijn. En ook natuurlijk: hoe kun je schulden voorkomen en, mocht je ze toch hebben, hoe pak je dat dan aan?

Hoogste tijd voor een werkconferentie over dit onderwerp, door CMO STAMM georganiseerd met en voor jongeren. Dat het onderwerp schuldenproblematiek bij jongeren aanslaat, bleek wel uit een volle Statenzaal en een goed gevulde publieke tribune op 10 november 2016.

Openhartig

Het werd een indrukwekkende middag, waarin jongeren in filmportretten openhartig vertelden over hun ervaringen met geld, schulden en armoede. Studenten van het Alfa-college speelden vervolgens een aantal scenes uit het theaterstuk “De kale kip en de prins op de witte scooter’, die goed aansloten bij het onderwerp van de conferentie. Deze scenes gaven aan waar jongeren tegenaan lopen als ze schulden hebben. Voor jongeren kan er een uitzichtloze situatie ontstaan, door  opeenhoping van schulden, deurwaarders en incassobureaus en boetes.

Voorkomen is beter dan genezen

Aan het afsluitende Lagerhuisdebat deden zowel jongeren als schuldeisende partijen mee. Aan de hand van drie stellingen werd gediscussieerd over onderwerpen als om leren gaan met geld, de gezamenlijke verantwoordelijkheid van jongeren en schuldeisers bij schuldenproblematiek en passende hulp in de regio. Iedereen was het er over eens: voorkomen is beter is dan genezen. Leer kinderen op de basisschool hoe ze met geld om moeten gaan en betrek hun ouders er dan vooral bij. En een effectieve aanpak komt alleen tot stand door in gesprek te gaan met elkaar, door vroegtijdig schulden in beeld te krijgen en door samen te werken.

Filmimpressie

Van de werkconferentie is een korte filmimpressie gemaakt door jongeren van Spinlink, de Multimediawerkplaats van WerkPro. Zij maakten ook de filmportretten van jongeren die te maken hebben (gehad) met schulden en armoede.

Je kunt de impressie hier bekijken.2908289507

Filmportret Marijke

Filmportret Zarah

Filmportret Stephan

Filmportret Ricky

Pieter Hilhorst, wethouder Amsterdam, gaf bij ieder filmportret een inhoudelijke toelichting.

logos

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X