Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Deze trend van racisme als meest gemelde discriminatiegrond heeft zich zowel in het afgelopen jaar als het jaar ervoor voortgezet.

Monitor Discriminatie 2023 Noord-Nederland: Herkomst en huidskleur wederom meest gemelde discriminatiegrond

23 april 2024

In het Noorden blijft discriminatie op basis van herkomst en huidskleur de meest gerapporteerde discriminatiegrond. Dit blijkt uit de Monitor Discriminatie 2023 Noord-Nederland, opgesteld met cijfers van de drie noordelijke meldpunten, de Politie Eenheid Noord-Nederland en het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Het aantal gemelde incidenten steeg overal: bij de meldpunten (van 559 naar 601), bij de politie (van 529 naar 639), en bij het CRM (van 37 naar 39).

Racisme, discriminatie op grond van herkomst en huidskleur, is wederom de meest gemelde discriminatiegrond bij de meldpunten in Noord-Nederland. Bijna de helft (49%) van de meldingen in Noord-Nederland had betrekking op racisme. Van de meldingen die bij het meldpunt in Drenthe binnenkwamen was dit iets meer dan de helft (52%). Ook bij de politie had het merendeel van de meldingen betrekking op racisme. Deze trend van racisme als meest gemelde discriminatiegrond heeft zich zowel in het afgelopen jaar als het jaar ervoor voortgezet.

Discriminatie op grond van handicap/chronische ziekte

Het aantal meldingen over handicap/chronische ziekte (59 meldingen) bij de meldpunten was lager dan het voorgaande jaar, met een daling van 7%. In Drenthe was deze daling sterker. Het aantal meldingen op grond van handicap/chronische ziekte ging van 19 in 2022 naar 11 in 2023. Dit is tegenstrijdig met de trend van voorgaande jaren waarin de meldingen op handicap/chronische ziekte sinds de inwerkingtreding van het VN-verdrag 2016 elk jaar toenamen. Bij de politie wordt discriminatie op grond van handicap/chronische ziekte nauwelijks gemeld (2%).

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Het meest voorkomende terrein in 2023 was discriminatie op de arbeidsmarkt. De meldpunten ontvingen hierover 117 meldingen. In Drenthe ging dit om 20 meldingen.

Discriminatie op de arbeidsmarkt kent veel vormen. Je baan verliezen omdat je zwanger bent, niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek omdat je geen Nederlandse achternaam hebt, of worden uitgescholden op de werkvloer vanwege je seksualiteit. Arbeidsmarktdiscriminatie maakt veel impact. Het heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van het individu, maar ook op de inkomenszekerheid.

Belangrijke ontwikkelingen

2023 was voor de Meldpunten een jaar waarin belangrijke vooruitgang werd geboekt. Er is hard gewerkt aan de oprichting van een gemeenschappelijk meldsysteem en uniforme naamgeving in heel Nederland. Sinds januari 2024 hebben alle Nederlandse burgers toegang tot één centraal meldpunt, één enkel telefoonnummer en één gecentraliseerde website om discriminatie te rapporteren. Deze nieuwe aanpak vereenvoudigt en verbetert de toegang tot meldingen van discriminatie voor alle burgers. Via het nationale meldpunt Discriminatie.nl wordt de melder automatisch doorgestuurd naar het regionale Meldpunt.

Sinds 2011 faciliteert CMO STAMM de antidiscriminatievoorziening voor 11 Drentse gemeenten.

Bekijk of download de Monitor Discriminatie Noord-Nederland 2023

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X