Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Sterke Verhalen laat mensen met ervaring in armoede zélf aan het woord.

Nieuwe editie Sterke Verhalen

6 september 2023

Goed bedoeld beleid gericht op het ondersteunen van mensen in armoede kan anders uitpakken dan bedoeld. De lijst (het frame) waardoor we naar het probleem armoede kijken, past vaak niet bij hoe mensen het ervaren. Dit komt doordat we leven in verschillende werelden. Sterke Verhalen pakt de lijst stevig terug in handen door mensen met ervaring in armoede zélf aan het woord te laten. 

Sterke Verhalen begon met drie ervaringsdeskundigen en is inmiddels uitgebreid naar acht ervaringsdeskundigen uit Groningen en Drenthe. Doordat deze mensen met ervaring zélf activiteiten organiseren in gemeenten in de provincies Groningen en Drenthe, wordt het échte verhaal verteld. Om zo de wereld van ervaren armoede te verbinden aan de wereld van beleid, bestuur en praktijk. In navolging op de succesvolle editie van Sterke Verhalen 2022 wordt het initiatief in 2023 voortgezet en uitgebreid. Sterke Verhalen kent de volgende onderdelen:

  • Sterke Verhalen, Diepe Dialogen;
  • Zo-Kan-Het-Ook-Award;
  • Podcasts.

Sterke Verhalen, Diepe Dialogen

Op dinsdag 17 oktober in Coevorden,  18 oktober in Stadskanaal, 19 oktober in Groningen en 20 oktober in Winschoten organiseert Sterke Verhalen een middag waarin ervaringsdeskundigen en professionals elkaar ontmoeten. De middagen kennen drie onderdelen: er worden levensverhalen verteld door ervaringsdeskundigen (de sterke verhalen), de ervaringsdeskundigen gaan in gesprek met professionals vanuit armoede(beleid) (de diepe dialogen). De middag wordt afgerond met een debat, waarin een stelling wordt ingenomen die vanuit ervarings- en professsionalsperspectief wordt belicht. Je kunt je inmiddels aanmelden voor deze middagen.

Zo-Kan-Het-Ook-Award

Nieuw dit jaar is de introductie van de Zo-Kan-Het-Ook-Award. Dit is een award voor een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van armoede in de samenleving. Mensen en organisaties kunnen zichzelf opgeven of genomineerd worden. De kerngroep Sterke Verhalen (als zijnde de jury) bepaalt de winnaar. De award wordt uitgereikt in de vorm van een passend beeld. Daarnaast krijgt de winnaar een geldbedrag van € 500,-. De uitreiking vindt plaats op Wereldarmoededag, dinsdag 17 oktober tijdens de bijeenkomst Sterke Verhalen, Diepe Dialogen in Coevorden. Nominaties kunnen de hele maand september worden aangemeld.

Vier nieuwe podcasts

Voor de ervaringsdeskundige is het vertellen van het eigen verhaal ontzettend belangrijk. Ook is het belangrijk dat deze verhalen worden gehoord. Iedereen kan in een situatie van armoede terecht komen. Het is niet iets om je voor te schamen én je kunt er weer uit komen. Om deze verhalen vast te houden en voor een breder publiek toegankelijk te maken, worden er dit jaar vier nieuwe podcasts opgenomen en beschikbaar gemaakt op Spotify. Vanaf maandag 16 oktober zijn ze te beluisteren op het Sterke-Verhalenkanaal op Spotify. Er staan al vier podcasts online die ook zeker het (weer) beluisteren waard zijn.

Over Sterke Verhalen

Sterke Verhalen wordt ondersteund door gemeente Groningen, gemeente Coevorden, gemeente Stadskanaal, gemeente Oldambt, CMO STAMM, Alliantie van Kracht, Noorderpoort, Welstad en Northbase Inloophuis.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

  • Erik Meij
  • e.meij@cmostamm.nl
  • 06 13 58 14 71

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X