Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Twee van mijn drijfveren kwamen samen op één bijeenkomst: armoedebestrijding en vrijwillige inzet. We gingen in gesprek met vrijwilligersorganisaties en we hoorden meer over de behoeften van vrijwilligersorganisaties én de Groninger inwoner over vrijwillige inzet.

Wat doet jouw organisatie op het gebied van armoedebestrijding in de samenwerking met vrijwilligers?

16 april 2024

Op donderdag 14 maart was de bijeenkomst van Sterk Netwerk – Toekomst met Perspectief, die CMO STAMM nu voor het derde jaar organiseert samen met de Gemeente Groningen en Moedig Groningen. Steeds met het doel om iedere organisatie die iets doet op het gebied van armoedebestrijding bij elkaar te brengen. Steeds rondom een bepaald vraagstuk of thema. Dat was deze keer vrijwillige inzet binnen armoedebestrijding. We kijken terug op een waardevolle bijeenkomst met nuttige gesprekken over waardering, ondersteuning en het scholingsaanbod voor de vrijwilliger.

Uitvoeringsprogramma Brede aanpak armoede en schulden

Wethouder Eelco Eikenaar vertelde over de nieuwe aanpak armoede & schulden in de gemeente Groningen, waar maatwerk centraal staat. Hij gaf een korte toelichting op het Uitvoeringsprogramma Brede aanpak armoede en schulden. “Als overheid is het van belang dat je begrijpt wat armoede met je doet en dat we dichterbij de leefwereld van inwoners moeten staan, zodat mensen ook een andere overheid ervaren: een betrouwbare overheid die naast je staat en ondersteunt.”

Vrijwillige inzet

Jonne Thomassen (data-analist bij Sociaal Planbureau Groningen, onderdeel van CMO STAMM) gaf een toelichting op de feiten en cijfers rondom vrijwillige inzet. Sociaal Planbureau Groningen voerde hiervoor een behoeftepeiling uit onder vrijwilligersorganisaties en bevroeg het Groninger Panel over vrijwillige inzet: waarom ben je wel of geen vrijwilliger?

Organisaties in the spotlight

  • Babette Versloot (stichting Present Groningen) gaf uitleg over de aanpak van vrijwillige inzet bij stichting Present. Als mooi voorbeeld van hoe het ook kan: aan vrijwilligers geen gebrek!
  • Conny Eldering (Handig in de Buurt) vertelde over het burgerinitiatief dat zich volledig als vrijwilligers inzet voor mensen in de eigen buurt die door verschillende omstandigheden niet kunnen deelnemen aan de samenleving. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om naar elkaar om te kijken in een buurt.
  • Ina de Vries (De Wijert Voedt) vertelde over hoe dit project tegen voedselverspilling een succes is geworden dankzij de inzet van hardwerkende vrijwilligers. Zes jaar na de start voorziet de organisatie de wijk nog elke maand van eten voor wie dat maar wil.
  • Mirjam Nagelmaker (Stadjers Hand in Hand) vertelde trots welk mooi werk de coaches doen. Ze nam ons mee in de kracht van gelijkwaardigheid en onvoorwaardelijkheid. En ze had een primeur: binnenkort, op Wereldarmoededag, wordt Stadjers Hand in Hand een stichting!

Verschillende thematafels

Na het plenaire gedeelte namen alle aanwezigen deel aan de verschillende thematafels om in kleiner verband verder in gesprek te gaan over ondersteuning, scholing en waardering van vrijwilligersorganisaties, de creatieve aanpak van vrijwillige inzet en de gemeentelijke aanpak en het uitvoeringsprogramma. In het tekenverslag van Wietske Westra zijn de tijdens de bijeenkomst genoemde kernwoorden terug te lezen:

Voor in de agenda

De volgende bijeenkomst van Sterk Netwerk Toekomst met Perspectief vindt plaats op donderdag 19 september 2024 van 15.00 tot 17.00 uur en heeft als thema Routes naar werk. Nadere informatie volgt later.

Meer informatie

Wil je meer willen weten over ons netwerk? Laat het dan weten:

Diane Brouns, Thomas de Boer en Marike Broekema
Gemeente Groningen, Moedig Groningen en CMO STAMM
toekomstmetperspectief@groningen.nl

logo sterk netwerk Toekomst met Perspectief

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X