Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

 Met de sterke verhalen wil een kerngroep van vier actieve ervaringsdeskundigen de aandacht voor ervaringsverhalen over armoede vergroten en versterken. 

Diepe dialogen, sterke verhalen van ervaren armoede

19 oktober 2022

Sterke verhalen klonken in oktober in zowel Groningen als Coevorden. Sterke verhalen over ervaren armoede. Sterke verhalen, maar wel waargebeurde verhalen. Met als doel het geluid van ervaringsdeskundigen als vanzelfsprekend mee te nemen in de aanpak van armoede. De bijeenkomsten zijn onderdeel van Diepe Dialogen, een project van vier ervaringsdeskundigen in samenwerking met CMO STAMM. Elk jaar valt Wereldarmoededag op maandag 17 oktober. Aanleiding om op en rond deze dag ook in de provincies Groningen en Drenthe de schijnwerpers te zetten op armoede.

De ervaringsdeskundigen deelden hun sterke verhaal met genodigden die vanuit hun werk of eigen ervaring te maken hebben met armoede. Verhalen over opgroeien in armoede, geschonden vertrouwen, mislukt ondernemen, schaamte, zelfrespect, stress en de psychische gevolgen van armoede. Hoe gebrek aan geld niet alleen leidt tot schulden, maar ook tot sociale en emotionele armoede.

Persoonlijke gesprekken over verschillende vormen van armoede, hoe die beleeft en ervaren wordt. Praktisch ook, over wetgeving en incassobureaus, hoe dingen fout gaan en fouten zich opstapelen. Maar ook verhalen over hoop. Over de kracht van mensen om er weer bovenop te komen.

Initiatiefnemers

Wij zijn Richard Lunenborg, Lineke Smit, Karin van den Hende en Miranda Pol (foto v.l.n.r.). Vanuit onze eigen ervaringen willen wij zichtbaar worden en onze stemmen krachtiger laten horen. Zodat het geluid van mensen in armoede op de juiste plek terecht komt. Dat is Sterke Verhalen!

Diepe dialogen in Coevorden

Tijdens de middag op 11 oktober in MFC Ravelijn Verbindt in Coevorden maakten de verhalen over leven in armoede indruk. Er kwamen heel wat gesprekken en emoties voort.

Het eerste gesprek met de kerngroep vond plaats onder leiding van Christa Slim, programmamanager voor onder andere het sociaal domein in de gemeente Coevorden. Onder het gezelschap bevond zich ook wethouder Joop Slomp en vertegenwoordigers van Domesta en Maatschappelijk Welzijn Coevorden.

Vervolgens was het tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Buiten op het plein, tijdens een wandeling of in de zaal. Er werden heel wat intensieve gesprekken gevoerd. Wethouder Joop Slomp ging ook op pad met een deelnemer om tijdens een wandeling van gedachten te wisselen, net als andere aanwezigen. Hij vond de gesprekken mooi en intens.

Tijdens de middag tekende Herman Roozen, Stripmaker des Vaderlands’, cartoons over de inhoud van de middag. Zijn tekeningen gingen exact in op de bewoordingen tijdens deze middag.

Tip: Lees ook het verslag van deze middag met de persoonlijke verhalen in het artikel Verhalen over leven in armoede maken indruk van Coevorder Nieuws

Diepe dialogen in Groningen

In Het Paleis aan het Boterdiep in Groningen deelden de vier ervaringsdeskundigen op 13 oktober hun verhaal. Vervolgens gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek.

Stadsdichter Myron Hamming wil weten wat er speelt in zijn stad. Voor hem was deze middag een uitgelezen moment om zijn gedicht Armoede voor te dragen. Een gedicht over herkenning, erkenning en nieuw inzicht.

Een inspirerende middag vond ook wethouder Eelco Eikenaar: “De ongelijkheid in de samenleving is één van de oorzaken van armoede. De verhalen van deze mensen laten zien hoeveel impact armoede heeft, maar laten ook zien hoeveel kracht er in mensen zit.”

Jaarlijks evenement

Dit initiatief rond Wereldarmoededag is wat ons betreft niet eenmalig. We willen hier een jaarlijks evenement van maken, geïnspireerd op de ‘poverty-talks’ uit Calgary, Canada. Ervaringskennis is natuurlijk nodig om de juiste dingen te doen op alle levensdomeinen die armoede en schulden raken. We hebben de ambitie om dit jaar vijftig professionals en beleidsmakers direct te bereiken en enkele honderden mensen indirect.

Bij de voorbereidingen krijgen de initiatiefnemers van Sterke Verhalen ondersteuning van CMO STAMM, Sterk uit Armoede, Tinten, Noorderpoort en de gemeenten Groningen en Coevorden.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het programma of je aanmelden? Stuur ons dan een mail sterkeverhalen7@gmail.com met je naam en e-mailadres. Je ontvangt dan af en toe een update van ons.

Vanuit CMO STAMM zijn Erik Meij en Marike Broekema betrokken.

Podcasts met persoonlijke verhalen over ervaren armoede

Naast de bijeenkomsten (afgelopen dinsdag ook in Coevorden) zijn ook vier podcasts met persoonlijke verhalen opgenomen. Deze zijn onder de titel ‘Sterke Verhalen’ te vinden op Spotify en Anchor.

Deze podcasts zijn mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen, gemeente Stadskanaal, gemeente Coevorden, CMO STAMM en Noorderpoort.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

  • Erik Meij
  • e.meij@cmostamm.nl
  • 06 13 58 14 71

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2025 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X