Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Als organisatie worden we erg enthousiast van een zaal vol met mensen die actief bijdragen aan hun dorpsgemeenschap en het verschil willen maken.

Fondsencafé in Pesse een groot succes

8 november 2023

Het Fondsencafé 2023, georganiseerd in samenwerking met de BOKD en CMO STAMM, was met meer dan 100 aanwezigen een drukbezochte avond. Vooral de mogelijkheid om kennis te delen, inspiratie op te doen en waardevolle connecties te leggen werden gewaardeerd. De reacties waren bijzonder positief.

Informele start

De locatie voor dit inspirerende evenement in oktober was de Wenning in Pesse, die een uitstekende ambiance bood voor de avond. Het programma begon met een ontvangst waar alle aanwezigen genoten van een smakelijke maaltijd; een lekker kopje soep met belegde broodjes en zoetigheid van de plaatselijke bakker. Deze informele start zorgde voor een ontspannen sfeer en gaf de deelnemers de gelegenheid om in contact te komen met elkaar.

Pitches

Tijdens het plenaire gedeelte van de avond kregen vijf bevlogen initiatiefnemers uit Anloo, Gieterveen, Spier, Beilervaart en Tweede Exloërmond de kans om hun projecten en ideeën te pitchen. Met overtuigende presentaties deelden ze hun visie en plannen, in de hoop de interesse te wekken van de aanwezige fondsen. Van een nieuw te bouwen dorpshuis tot kleinere initiatieven, zoals het realiseren van een nieuwe geluidsinstallatie in het dorpshuis. Door de presentaties van de pitchers en de interacties met de fondsen kregen zowel de pitchers als de zaal een helder inzicht in de financieringscriteria en -mogelijkheden van de fondsen. Katalys, Provincie Drenthe, het Energiefonds Drenthe, subsidieprogramma LEADER , Rabobank coöperatiefonds, Kracht van de Veenkoloniën waren aanwezig.

Workshops

Tijdens een workshopronde konden deelnemers in korte tijd kennismaken met verschillende onderwerpen:

Marcel ging in gesprek met de deelnemers om te komen tot een duurzaam initiatief waarbij hij een methode van zes stappen hanteerde;

  1. Formeer een kopgroep van 5 tot 7 personen en bespreek je ideeën. Inventariseer welke plannen er al liggen. En deel je dromen!;
  2. Creëer draagvlak; communiceren, mensen aanhaken, facebookpagina maken en ook actiegericht onderzoeken waar wensen en mogelijkheden zijn;
  3. Werk de visie uit; wat wil je zijn? Een houtskoolschets die je met betrokkenen kunt delen;
  4. Werk je plan uit; verdienmodelsessies (inkomsten en uitgaven) organiseren, fondsen aanvragen;
  5. Ga aan de slag; dit moet voor alle betrokkenen een feestje zijn;
  6. Houd de energie vast en zorg voor continuïteit.

In januari en februari van volgend jaar bieden we graag de mogelijkheid om dieper in te gaan op de thema’s in twee uitgebreidere workshops. Op de hoogte hierover blijven? Neem dan contact op met Esther Rodenburg.

Fondsenmarkt

Aanwezigen konden ook een bezoek brengen aan de fondsenmarkt. Op de markt konden zij in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de fondsen, wat waardevolle mogelijkheden bood voor verdere ontwikkeling van hun projecten en het zoeken naar financiering.

Benieuwd welke fondsen er in Drenthe zijn? Bekijk het Fondsenboekje Drenthe

De avond werd afgesloten in een ontspannen sfeer onder genot van een borrelhapje en een drankje. Als organisatie worden we erg enthousiast van een zaal vol met mensen die actief bijdragen aan hun dorpsgemeenschap en het verschil willen maken.

Maatschappelijke waarde van bewonersinitiatieven

Bewonersinitiatieven, gedreven door betrokken individuen en gemeenschappen, zetten zich in voor een betere wereld. Maar hoe meten we hun waarde? Steeds vaker staan inwoners voor deze uitdaging. CMO STAMM biedt hulp met een praktisch 10-stappenplan waarmee je iets kunt zeggen over de maatschappelijke waarde van een initiatief. Dit helpt om de doelredenatie en daardoor ook de impact scherp te krijgen. Bekijk het Stappenplan Maatschappelijke waarde!

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2023 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X