Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Armoede, Jeugd, Onderwijs en Arbeidsmarkt zijn thema’s die Tjarda aanspreken. Zij houdt zich bij CMO STAMM bezig met onderzoek naar generatiearmoede.

Tjarda studeerde Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool te Groningen. Zij heeft zich tijdens deze opleiding gespecialiseerd in de richting jeugd. Vervolgens heeft ze de master Onderwijsinnovatie aan de Rijksuniversiteit van Groningen afgerond.

Eline houdt zich bij CMO STAMM bezig met projecten op het gebied van gezondheid, welzijn en zorg. Ze is een gedreven socioloog en met haar enthousiasme en kritische blik levert ze graag een waardevolle impact op onze samenleving.  Ze hecht veel waarde aan duidelijke afspraken en korte lijntjes en gaat dan ook graag op een effectieve manier en doelgericht te werk.

Eline combineert haar functie als onderzoeker en data-analist met het afronden van de Master Sociologie in de richting Gezondheid, Welzijn en Zorg.

Als onderzoeker en bijzonder hoogleraar wil Aleid bijdragen aan het vergroten van kennis over brede welvaart en kansen(on)gelijkheid. De vergaarde kennis wil Aleid graag inzetten om de handelsbekwaamheid van (lokale)overheden te vergroten op het gebied van welvaart en gelijkheid.

Aleid is een verbinder van mensen en ideeën. Ze weet snel bruggetjes te slaan tussen verschillende wetenschaps- en beleidsvelden. Door haar passie en enthousiasme over het onderwerp brede welvaart inspireert en stimuleert ze de mensen om haar heen. Als onderzoeker gebruikt Aleid mixed methods en durft ook wel nieuwe en minder getoetste onderzoeksmethoden te gebruiken.

Binnen CMO STAMM werkt Aleid vooral binnen het team Brede Welvaart en aan de inhoudelijke kanten van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe. Eén dag per week is Aleid ook te vinden bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Edwin vertaalt als onderzoeker bij CMO STAMM zijn onderzoek over maatschappelijke vraagstukken graag naar lessen voor de praktijk. Met zijn werk wil hij bijdragen aan een samenleving waarin mensen op een respectvolle manier met elkaar omgaan en iedereen een stem heeft. Edwin houdt zich vooral bezig met onderwijs, kansengelijkheid, jeugd en participatie; thema’s rondom de sociale en maatschappelijke vorming van jonge mensen.

Edwin promoveerde binnen de onderwijswetenschappen, en heeft een achtergrond in de sociologie en politicologie. In zijn promotieonderzoek keek hij naar de relatie tussen onderwijs in burgerschapsvorming en latere participatie in de samenleving van jongvolwassenen. Daarna was hij als postdoctoraal onderzoeker verantwoordelijk voor het in kaart brengen van burgerschapsvorming in het primair en speciaal onderwijs.

Edwin werkt het liefst met vragenlijsten én interviews. Hiermee kan hij uitspraken doen over grote groepen mensen en tegelijkertijd context verschaffen. Daarbij heeft hij oog voor de praktische relevantie van de onderzoeksuitkomsten. Naast zijn werk loopt Edwin veel hard. Zijn passie voor hardlopen brengt extra energie in het dagelijkse werk.

Maurits is een ervaren en betrokken strategisch adviseur en senior onderzoeker. Hij coördineert bij CMO STAMM het programmateam Gezondheid, Welzijn en Zorg. Daarnaast is hij sinds november 2023 regiocoördinator van het Drents Zorglandschap, een samenwerking tussen de Drentse gemeenten, Zilveren Kruis, de provincie Drenthe en vele welzijn en zorgpartijen.

Maurits is afgestudeerd sociaal psycholoog bij de Rijksuniversiteit Groningen en ontwikkelde zich via zelfstudie bij online universiteiten verder richting het veld van Data Science. Hij verrichte jarenlang zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek in opdracht van ministeries, gemeenten, instellingen en organisaties.

Naast zijn werk als onderzoeker en adviseur bij CMO STAMM doceert hij bij de Hanzehogeschool Groningen het vak open source intelligence (OSINT) van de internationale minor Human Rights. Een vak over het doen van onderzoek op basis van openbare bronnen, privacy, AI en des- en misinformatie.

Hij interesseert zich vooral in programma’s en (onderzoeks-)projecten waarbij de doelgroep actief wordt betrokken. Praten doet hij graag met mensen en niet over mensen. Hij werkt graag samen aan positieve verandering. Ten slotte vindt hij onafhankelijkheid, transparantie en privacy zeer belangrijk in zijn werk.

Jonne heeft een brede ervaring met allerlei soorten databronnen. Zij kan aan de hand van complexe kwantitatieve datasets trends in kaart te brengen en ontwikkelingen beschrijven of signaleren. Daarnaast nuanceert zij die inzichten nog verder door ook het gesprek aan te gaan over de persoonlijke ervaringen van de mensen waar het om draait. Bijvoorbeeld door kwalitatieve interviews af te nemen of focusgroepen te organiseren. Dat heeft haar geleerd dat elk type data op unieke wijze zijn stukje bijdraagt aan het complete verhaal. Met haar ervaring op het gebied van kwalitatieve en kwantitatieve databronnen, draagt Jonne op een doortastende manier bij aan het waarborgen van de betrouwbaarheid van onderzoeksresultaten en onderzoeksgegevens.

Bij CMO STAMM is Jonne werkzaam als data-analist/onderzoeker, en werkt zij met veel plezier aan de uitdaging om de brede welvaart in het Noorden van Nederland in kaart te brengen.

Naast haar rol bij CMO STAMM werkt Jonne aan haar promotieonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen. Daar richt zij zich op het bestuderen van de rol van familie en vrienden in de verhuis- en blijf-wensen van jongvolwassenen. Haar onderzoek wordt in de loop van 2024 gepubliceerd.

Marije is een breed-georiënteerde onderzoeker die zich vooral bezig houdt met brede welvaart. Ze duikt graag diep in verschillende databronnen om op zoek te gaan naar de beste manieren om brede welvaart te monitoren en in kaart te brengen. Ze wordt enthousiast van het vinden van nieuwe manieren om data inzichtelijk en toegankelijk te maken. Ze zet zich in om vanuit onderzoek en monitoring de stap naar beleid te maken. Hoe maken we de juiste keuzes, zodat inwoners van Groningen en Drenthe, zowel nu als in de toekomst, zo prettig mogelijk kunnen leven?

Ze krijgt energie van samen met een groep tot nieuwe inzichten te komen en organiseert daarom graag interactieve bijeenkomsten en werksessies. Ze is ervan overtuigt dat we echt impact kunnen maken als we vanuit de data de juiste mensen de juiste vragen stellen.

Marije combineert haar functie als onderzoeker bij CMO STAMM met een promotieonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderzoek doet op het gebied van wonen en welzijn. Daarnaast is ze erg geïnteresseerd in mobiliteit en bereikbaarheid.

Erik Meij is onderzoeker op het gebied van (generatie)armoede. Zijn werk kenmerkt zich door een participatieve en actiegerichte benadering. Zo werden in 2023 de resultaten van een participatief onderzoek met Kansrijk Groningen gepubliceerd in De Cirkel van Generatiearmoede. Bekijk ook deze video over het onderzoek. Erik schrijft daarnaast op persoonlijke titel stukken over armoede (lees bijvoorbeeld dit artikel) en is te boeken als spreker.

Erik wil als onderzoeker complexe processen achter armoede op begrijpelijke wijze inzichtelijk maken en duiden. In zijn eentje kom hij een aardig eind, maar liever vraagt hij mensen die zelf armoede ervaren (hebben) om hem een handje te helpen. Op deze manier blijven wetenschappelijke inzichten geworteld in de ervaringen van mensen en blijven daaruit voortvloeiende adviezen altijd dichtbij de realiteit van de mensen waar het om gaat.

Zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen richt zich op het beter begrijpen van armoedebeleving in achterstandsgebieden. Een drieluik van studies biedt gedetailleerde inzichten in de leefwereld van armoede in verschillende contexten; Groningen stad, de Groninger Veenkoloniën en Calgary, Canada.

Dat systeemwereld en leefwereld elkaar maar moeilijk weten te vinden, is inmiddels een bekend probleem. Na de diepgaande inzichten in de leefwereld van mensen in armoede, verworven door zijn promotieonderzoek, vond Erik het daarom belangrijk om ervaring op te doen in het maatschappelijke werkveld. Ruim een jaar werkte hij als opbouwwerker in Delfzijl-Noord.

In deze prachtige rol mocht hij bewoners ondersteunen en hun belangen behartigen in de enorme sociaal-ruimtelijke opgave die de versterking van de Zandplatenbuurt (ca. 900 woningen) met zich meebrengt. Naast ontzettend veel plezier, leverde dit ook waardevolle lessen op. Over goede en minder goede samenwerkingen tussen inwoners en overheden, en waarom unieke kansen soms onbenut blijven door bureaucratische obstakels.

Heike is onderzoeker in hart en nieren. Ze hecht veel waarde aan objectief en onafhankelijk onderzoek, het liefst met een duidelijke maatschappelijke doelstelling.

De context speelt bij haar onderzoek altijd een belangrijke rol, zoals ook blijkt uit haar promotieonderzoek. Heike promoveerde in de economische geografie met een proefschrift over de invloed van ondernemerschap in krimpgebieden en in de context van vergrijzing en leefbaarheid. Als economisch geograaf heeft ze in het bijzonder aandacht voor de lokale en regionale setting van vraagstukken. De inhoudelijke gemeenschappelijke delers in haar werk en onderzoek tot nu toe zijn bij uitstek regionale economie, in het bijzonder ondernemerschap en de (regionale) arbeidsmarkt en onderwijs.

Heike werkt graag cijfermatig, maar combineert daarbij graag kwalitatieve en kwantitatieve methoden. De cijfers geven een objectief beeld, en bieden zicht op relaties en verhoudingen. In gesprek met mensen krijgen de cijfers vervolgens kleur en betekenis. Vanuit deze achtergrond werkt Heike voornamelijk binnen het programma Brede Welvaart.

Met een open blik, enthousiast, en onderzoekend, dat is hoe Simone haar werk als adviseur en onderzoeker bij CMO STAMM aanvliegt. Simone heeft een grote interesse voor maatschappelijke problemen, trends en mechanismen. Als socioloog en demograaf kijkt ze graag naar de wisselwerking tussen inwoners, organisaties en de samenleving. Onderwerpen als vergrijzing, preventie en kansenongelijkheid zijn haar niet onbekend.

In haar werk vindt ze het belangrijk om kennis in een bredere context te plaatsen en het gesprek aan te gaan, het liefst met de mensen die er zelf het dichtste bij staan. Door haar achtergrond als beleidsadviseur (Sociaal domein en Wonen & leefbaarheid) bij verschillende gemeenten in het Noorden weet Simone welke rol politiek en beleid kunnen spelen bij het aanvliegen van vraagstukken en het zoeken naar oplossingen. Haar kennis van programmatisch werken zet ze graag in bij vraagstukken die een lange adem vereisen.

Bij CMO STAMM is Simone werkzaam op verschillende thema’s, waaronder Gezondheid, Welzijn & Zorg, en Brede Welvaart. Heb je vragen? Bel, of mail gerust!

Als onderzoeker bij CMO STAMM is Jessy actief bij verschillende projecten op het gebied van kansengelijkheid. Zij zet zich graag in om relevante data te verzamelen over armoede, onderwijs en laaggeletterdheid.  Deze brengt ze op een toegankelijke manier in beeld in onze monitors. Jessy vindt het daarbij belangrijk om de cijfers altijd vanuit de context en de ervaring te bekijken. Daarom houdt ze zich niet alleen bezig met de cijfers, maar onderzoekt ze ook de processen daarachter.

Jessy volgde de masters sociale psychologie en culturele geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ewout is een creatieve en breed inzetbare data-analist met een passie voor het optimaliseren van onderzoeksprocessen. Ewout heeft een scherp oog voor details en een goed ontwikkeld probleemoplossend vermogen. Bij CMO STAMM houdt hij zich onder andere bezig met het stroomlijnen en analyseren van grote hoeveelheden data, het beheren van het Groninger Panel, online enquêtes, technische ondersteuning, webdesign en IT.

Ewout studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde in 2016 zijn masterdiploma Culturele Geografie.

Ewout is tevens aangesteld als functionaris Gegevensbescherming. Je kunt bij hem terecht voor vragen over het privacybeleid van CMO STAMM.

Martin gaat voor kennisontwikkeling volgens het principe van leren van en met elkaar. Hij brengt zijn inhoudelijke en methodologische expertise graag in bij complexe vraagstukken op het gebied van jeugd(hulp), gezondheidszorg en psychiatrie. Martin is een gedreven praktijkgerichte onderzoeker, data-analist en projectmanager met een sterke analytische blik. Actiegerichtheid, kwaliteit en gezamenlijke betekenisgeving zijn belangrijke aandachtspunten in zijn werk. Het uitgangspunt van zijn werkwijze is het stimuleren van kennisontwikkeling. Hij ziet gezamenlijke betekenisgeving bij praktijkgericht onderzoek idealiter als een integraal onderdeel van het traject. Het is volgens Martin belangrijk om tijdens een traject al gezamenlijk betekenis te kunnen geven aan (voorlopige) resultaten. Dit levert snel inzicht en kennis op.

Martin is afgestudeerd maatschappelijk werker en socioloog met als specialisaties ‘Beleid en Consultancy’ en ‘Medische sociologie’. Hij promoveerde op onderzoek binnen de jeugdpsychiatrie op het gebied van ontwikkeling en stressvolle gebeurtenissen. Na zijn promotie was hij als postdoc onderzoeker betrokken bij verschillende projecten binnen het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL): o.a. leren van incidenten in de zorg, risico-analyses binnen SEH’s, kwaliteitsindicatoren binnen verpleeghuizen. Martinwerkte voor Stichting Pionn als projectmanager/senior onderzoeker binnen het sociale domein in Drenthe. Binnen deze werksetting hield hij zich vooral bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van de monitorings- en kwaliteitssystematiek voor de transformatie jeugdhulp. Daarnaast is hij een Prince2 gecertificeerde projectmanager.

Imke werkt sinds 2013 voor CMO STAMM. Onderwijs is haar specialiteit, maar ook andere onderwerpen hebben haar interesse. Bijvoorbeeld onderzoek naar klant- en medewerkerstevredenheid. Imke werkt veel met grote databestanden. Waar anderen stoppen met in de cijfers duiken, gaat zij door, op zoek naar antwoorden. Imke werkt nauwkeurig, houdt erg van afspraak is afspraak, is kritisch, houdt ervan het goede te benadrukken in mensen en trajecten, om zo ontwikkelingen in gang te zetten en te houden.

Juist de afwisseling van kwantitatief en kwalitatief onderzoek spreekt haar aan. “Het is heel verfrissend om door middel van interviews en groepsgesprekken verhalen achter cijfers boven water te krijgen. Zo helpen verhalen en ervaringen van cliënten in de zorg bijvoorbeeld om het werken met zorgplannen te evalueren.”

Een van haar grotere en boeiende opdrachten is het verzorgen van de Drentse Onderwijsmonitor. Dit rapport verschijnt jaarlijks en brengt de ontwikkelingen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs in kaart. Daarnaast is er aandacht voor Drentse leerlingen en hun afstudeerrichting in het mbo, hbo en wo. Het onderhouden van contacten met de regiegroep, scholen en andere betrokkenen in het onderwijsveld, het verzamelen en analyseren van gegevens maakt het werk bijzonder afwisselend.

Als getogen Groninger en nu import Drent vindt Imke het prettig samenwerken met en voor Noordelingen. Niet kletsen, maar doen, nuchter, maar wel met humor.
Haar manier van werken typeert zich door “Luisteren, meedenken en doen.”

Imke studeerde in 1995 af in Beleidssociologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Eerst was ze werkzaam als marktonderzoeker, daarna als onderzoeker bij Onderzoek en Statistiek van de gemeente Haarlem. Met deze ervaringen kan Imke de vertaalslag naar bruikbare informatie voor beleidsmakers en bestuurders van gemeenten, provincies en andere organisaties prima maken.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X