Deel dit bericht.
“De grote dingen gebeuren niet alleen door een impuls, maar als een opeenvolging van kleine dingen, die met elkaar verbonden zijn.”
Geen bestemming is te ver, zolang je het juiste spoor volgt
20 januari 2020
En dat spoor leidde op 7 november 2019 naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, alwaar het Diner Pensant van Moedige Dialoog met 140 gasten plaatsvond onder leiding van Prinses Laurentien.
Eten en denken; het is niet voor iedereen een voor de hand liggende combinatie. Eten en praten; dat klinkt al veel beter. En dat bleek ook tijdens het Diner Pensant van Moedige Dialoog, waarvoor op 7 november 2019 ruim 140 gasten naar het Utrechtse Spoorwegmuseum waren gekomen. Een reis die leidde naar bijzondere ontmoetingen, moedige dialogen en waardevolle inzichten. De grondtoon: ‘Het gaat niet om snélle oplossingen maar om duurzame. En die komen er alleen als je de juiste vragen stelt en op zoek gaat naar wat je nog niet weet.’ Na pakweg vier jaar Moedige Dialoog is het tijd voor reflectie, stelde programma manager Jacqueline Beekman in haar openingswoord. “We moeten niet alleen praten over wat we kunnen doen, maar ook over dingen die we lastig vinden.”
Zonder ervaringsdeskundigen gaat het niet
Voor een beter begrip van structurele armoede kun je niet zonder de verhalen van ervaringsdeskundigen. Bijvoorbeeld de belevenissen van Henk Kragt (statenlid provincie Drenthe), die ervoer hoe je van succesvol ondernemer in een mum van tijd in de bijstand terecht kunt komen. ‘Ik heb nu krassen op mijn ziel die ik nooit meer kwijt raak. Maar dankzij hulp van naasten en door in mezelf te blijven geloven, ben ik er weer bovenop gekomen; en alles bij elkaar een rijker mens geworden’.
Karin van den Hende en Lineke Smit uit de provincie Groningen volgen beiden een opleiding tot ervaringsdeskundige. Karin: ‘Mijn dochter gaat studeren en wil nu studiefinanciering. Ik doe mijn best om zelf geen schulden meer te maken, maar nu moet mijn dochter zich in de schulden steken om verder te kunnen leren. Dat is voor mij heel confronterend.’
Hun tips
Henk: “Twee dingen. Mensen moeten beseffen dat door geldstress je denken verandert. Je leeft bij de dag, je kunt niet meer plannen. En twee: We moeten de ménsen voorop zetten, niet het geld. Anders gaat er nooit iets veranderen.” Lineke: “Het zou fijn zijn als hulpverleners eerst vragen wat je nódig hebt en niet van wal steken met wat ze je kunnen bieden.” Ervaringsdeskundige Martin Pragt was zo boos dat hij bijna een geel hesje had aangetrokken naar het diner. “Er zijn nu 37 miljardairs in Nederland, meer dan ooit! Terwijl in Rotterdam 25% van de leerlingen zonder ontbijt naar school gaat. De politiek zegt: we moeten de middenklasse niet verliezen. De anderen zijn kennelijk al verloren. Ongelofelijk veel mensen dreigen de aansluiting te missen.” Zijn tip: “Jullie moeten jezelf serieus nemen. Jullie begrijpen zo weinig van mensen in armoede. Stel jezelf de vraag wat je nog niet over hen weet. Pas dan kun je sámen aan het werk gaan.”
Kwartiermakers aan het woord
CMO STAMM onderstreept de grote meerwaarde van ervaringsdeskundigen. Doordat ze een opleiding volgen zijn ze in staat om boven de materie uit te stijgen. “Gesprekken met derden worden echt anders als ik hen meeneem. Er is een groot verschil tussen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.”
Laurentien pleitte voor een sprong naar voren. “Als we willen dat we het over vijftig jaar niet meer over armoede en schulden hoeven te hebben: welke vragen moeten we dan vandaag stellen? Wat moeten we dan weten?” En bij wijze van uitsmijter wees Laurentien nog eens op de bemoedigende uitspraak van Vincent van Gogh, die ook levensgroot boven het podium hing: ‘De grote dingen gebeuren niet alleen door een impuls, maar als een opeenvolging van kleine dingen, die met elkaar verbonden zijn.’
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Marcel Endendijk
- m.endendijk@cmostamm.nl
- 06 543 238 36