Deel dit bericht.
“Korte klap: in drie maanden schuldenvrij om voor iedereen kosten te besparen”
Schuldhulpverlening op de kop
2 juli 2018
Op 19 juni 2018 organiseerde CMO STAMM een inspirerende Academie over het thema ‘verandering in de schuldhulpverlening’. Sprekers Erik Boerma (insolventierechter en projectleider Toezicht van het digitale innovatieprogramma KEI van de rechtspraak, Rechtbank Zeeland-West-Brabant) en Geert Benedictus (bewindvoerder Wsnp, Bureau Benedictus) waren aanwezig om hun visies op dit onderwerp te delen.
Brede belangstelling
Het aantal mensen met langdurige schulden stijgt en de mensen die via een Wsnp-traject (Wet schuldsanering natuurlijke personen) de mogelijkheid krijgt om hier weer uit te komen is dalende. Gemeenten en schuldhulpverleners zijn op zoek naar antwoorden voor een effectieve schuldhulpverlening. Er waren bij de bijeenkomst dan ook een brede belangstelling. Van beleidsambtenaren van gemeenten maar ook bewindvoerders en werknemers van verschillende kredietbanken, alsook een aantal vrijwilligers.
Zoek de verbinding
Insolventierechter Erik Boerma trapte de bijeenkomst af met een presentatie waarin hij hamerde op het zoeken tot de verbinding tussen de rechterlijke macht en de lokale overheid. De wethouder die eens in de zoveel tijd overlegt met de president van de rechtbank, noemde hij hierbij als een voorbeeld. Het belangrijkste is dat er communicatie plaatsvindt op dit vlak, om daarmee de inwoner beter tot dienst te zijn. Ook verdere digitalisering van de rechtspraak draagt hier aan bij.
Korte klap; in drie maanden schuldenvrij
De heer Boerma pleit voor het terugbrengen van het proces van schuldhulpverlening tot een veel korter proces. Voor veel mensen die schulden hebben, duurt dit proces nu te lang. In de tijd dat iemand door schuldhulpverlening ondersteund wordt, maakt men vaak ook weer nieuwe schulden. De heer Boerma pleit daarom voor de korte klap. In zo’n drie maanden weer schuldenvrij om daarmee kosten voor alle betrokken partijen te besparen. Essentieel daarin is het vormen van een plan door ook de schuldenaar zelf. Dit omdat hij te vaak ziet dat mensen die in de schulden raken geen duidelijk plan hebben over hoe ze hier weer uitkomen.
Wet schuldsanering natuurlijke personen
Bewindvoerder Geert Benedictus sprak in zijn verhaal voornamelijk over het belang van het Wsnp-traject. Dit is volgens hem de perfecte manier om weer uit de schulden te komen. Om hier beter gebruik van te maken geloofd hij in het beperken van het minnelijke traject tot maximaal één jaar. Hierna komt iemand dan in de schuldsanering en onder bewind. Mocht iemand daar na één jaar nog steeds in zitten, dan dient diegene automatisch te belanden in een Wsnp-traject.
Meer informatie?
Op 19 juli is ook het online platform Armoede Groningen van start gegaan. Op dit platform worden krachten gebundeld en kennis gedeeld over armoede in Groningen. Zoals feiten en cijfers, beleid en interventies en landelijke en regionale projecten rondom het thema armoede en schulden.
Deel dit bericht.
Meer informatie.
- Saskia Duursma
- s.duursma@cmostamm.nl
- 06 124 139 41